Akkumulátor Blog

2025-től saját akkumulátor “gigagyárat” üzemeltetne Európában a Volkswagen

2018.12.25

A német Manager Magazin értesülései szerint az autógyártó a koreai SK Innovation nevű vállalattal karöltve hoznák létre a gyárat egy több milliárd dolláros befektetés keretében.

A lap úgy tudja, a két fél közti tárgyalások jól haladnak, ám az üzlet megkötésére még várni kell egy keveset. Amennyiben a Volkswagen koreai partnerével végül megépíti az akkumulátorgyárat, óriási előnyre tehet szert, hiszen akkor sem kell majd készletgondokkal szembenézniük, ha a jelenleginél jóval több elektromos autót gyártanak majd. Márpedig ez a cél, hiszen a vállalat 2025-re évente hárommillió példányt értékesítene belőlük.

A Volkswagen jelenleg használt akkumulátorai szintén Dél-Koreából, az LG Chemtől és a Samsungtól származnak, így a helyi piac harmadik legnagyobb szereplője, az SK Innovation is jól járna az üzlettel.

Egyes jelentések szerint a Volkswagen vezetőit régóta foglalkoztatja már az akkumulátorok házon belüli legyártása, ezzel ugyanis előnyre tehetnek szert a riválisokkal szemben, hiszen a telepek azonnal rendelkezésre állnak, csökkenthetik függőségüket az ázsiai gyártóktól, ráadásul olcsóbban is juthatnak hozzá a cellákhoz, igaz, mindennek elérése óriási befektetést igényel a vállalattól.

Amennyiben a német gyártó úgy dönt, hogy saját magának szeretné elkészíteni akkumulátorait, úgy minden valószínűség szerint már nem a lítium-ion, hanem a sokkal fejlettebb szilárdtest-akkumulátorok gyártására fogják berendezni az üzemeket.

A Volkswagen első tisztán elektromos-meghajtású modellje a Neo néven is emlegetett I.D. hatchback lesz, amely három különböző kapacitású akkumulátorral 300 és 600 kilométer közötti hatótávolságot nyújt majd vásárlóinak.

motor1.com


Kapcsolódó információk

2016.12.15

Kétszer jobb akkumulátorok jönnek

Az új fejlesztés már idén felbukkanhat, jövőre pedig az okostelefonok is kapnak belőle. Érdekes hírről számolt be az MIT-ből kivált […]

további részletek
2021.02.25

Kiapadhatatlan forrásból építenének akkumulátort

Olcsóbb és biztonságosabb lehet a jelenlegi lítiumion akkumulátoroknál az a magnézium alapú technológia, amellyel évek óta kísérletezik, és most érdemi […]

további részletek
2024.02.25

A gyorstöltés tényleg tönkreteszi a telefonok akkumulátorát?

A gyorstöltés valóban hazavágja a mobil akkumulátorát? Összetett kérdésről beszélhetünk, így nem árt tisztában lenni az alapokkal. Az elmúlt időszakban […]

további részletek
2012.09.25

Öt év múlva jön a viselhető akkumulátor

Az LG Chem, a világ egyik legnagyobb kémiai cége kifejlesztett egy kábel alakú lítium-ion akkumulátort, ami csupán néhány millimeter átmérőjű, […]

további részletek