Valamennyien olyan okostelefont akarunk, amelyik gyorsan betölti az alkalmazásokat és hosszú – minél hosszabb – üzemidőt biztosít.

És nincs olyan méretes tárhely, vagy akkumulátor, amelyiknek ne tenne jót egy kis gondoskodás.

1. Lőjük be a fényerőt

Ma már minden új okostelefon tudja, sőt már gyári alapbeállításban adja a kijelző fényerejének környezeti viszonyoktól függő, automatikus szabályozását.

A szolgáltatás egyre jobb minőségű, de akinek fontos, hogy az akkumulátora minél hosszabb üzemidőt bírjon, annak célszerű kikapcsolni ezt az opciót a Kijelző vagy Megjelenítés menüpontban.

Az automatikus fényerő-rendszer ugyanis az idő nagy részében a szükségesnél kicsit magasabbra teszi a fényerőt, s így feleslegesen fogyasztja az akkumulátort: inkább állítsunk be kézzel egy fix értéket a csúszkán.

Mivel minden mobilban a legnagyobb fogyasztó a kijelző, célszerű beállítanunk, hogy mennyi idő alatt menjen a készülék alvó módba. Általában 30 másodperc a gyári beállítás, ezt lehetőleg csökkentsük 15-re: egy napos használat után érzékelhető üzemidő növekedést fogunk tapasztalni.

2. Ki a haszontalan bloatware-rel

A számítástechnikai zsargon bloatware-nek nevezi a gyártók által kéretlenül a készülékekre zsúfolt, fölösleges szoftvereket. Ezek az előtelepített alkalmazások gyakran haszontalanok – vagy legalábbis a használójuknak többnyire annak tűnnek.

A gyártók-fejlesztők marketing céllal telepített alkalmazásaitól még akkor is jobb szabadulni, ha nem próbaidősek, hiszen, ha nem használjuk őket, csak a tárhelyet foglalják, a háttérben futva lassítják a mobilt, s szívják a szuflát az akkumulátorból.

Ilyen például legújabban a Google kevesek által használt, ám egyre több készüléken előtelepített videócsevegője, a Duo. Ezt, és számos – mobilon többnyire fölösleges társát, mint a Microsoft Office appokat – letörölhetjük.

Számos Google-alkalmazást nem lehet törölni: ezeket viszont a Beállítások/ Alkalmazások menüben tudjuk letiltani. Így, ha eltávolítani nem is, de legalább a futásukat megakadályozni lehetséges.

3. Búcsú az animációktól és más látványosságoktól

Ha az okostelefont nem érezzük elég erősnek, gyorsnak, akkor tegyünk meg mindent, hogy legalább érzetre pattogósabb legyen.

Van erre egy régi trükk: csökkentsük a látványos átmenetek és animációk idejét, netán teljesen tiltsuk le azokat. Ezek azok a látványos (?) hatások, amiket akkor láthatunk, ha az egyik képernyőről, alkalmazásról a másikra váltunk. Szabályozásukkal az átmenetek gyorsabbak lesznek.

Ezen lehetőségek eléréshez csak a Fejlesztői beállításokat kell engedélyezni. Ha még nem tettük volna meg, koppintsunk hétszer az úgynevezett Build-számra a telefon névjegyében, s máris megjelenik a Beállítások között a Fejlesztői menüpont.

(Óvatosan járjunk el „fejlesztőként”, s csakis azokat az opciókat állítsuk át, amiről pontosan tudjuk, hogy mit jelent.)

4. A rezgések és hangok nagy fogyasztók

A különféle vibrálások és hangok eredeti funkciója talán a fizikai gombok érzetének utánzása lett volna. A nem kívánt hangokkal inkább csak a környezetünket idegesítjük, a rezgések azonban meglepően sokat vesznek el az akkumulátor üzemidejéből, ugyanis előállításukhoz egy kis rezgőmotort indít be minden alkalommal az okostelefon.

A hangok és a rezgések letiltása:

Lépjünk a Beállítások/ Hangok és értesítések menüpontba. Ami itt található – tárcsázó hangok, képernyő zárhangok, töltőhangok, érintő hangok, a rezgés érintéssel és így tovább – mind gond nélkül tiltható.

Talán csak idősebbeknél érdemes meghagyni a rezgéseket, mert így jobban fogják „érezni” a telefon működését.

5. Adatvédelem és titoktartás

Ha más nem, a Cambridge Analytica botránya azoknak is felhívta a figyelmét az adatvédelem fontosságára, akik eddig nemigen törődtek ilyesmivel.

Érdemes a Facebook új biztonsági beállításait újra, alaposan áttekinteni: ha csak egy kattintással hagytuk jóvá, lépjünk be az eddigieknél kevésbé kusza menübe, s szüntessük meg az aggályos opciókat. Ahogy a Google-nél is.

Első lépésben a néha túl árulkodó hirdetések személyre szabása lehetőség gyors tiltásáról intézkedhetünk.

A személyünkre szabott hirdetések kiiktatásához menjünk a mobilon a Beállítások/ Google szolgáltatások/ Hirdetések menühöz, s tiltsuk le a Hirdetések pont alatt.

hirado.hu