Akku-kímélő lett az Opera böngésző

Akár 50 százalékkal is jobban bírhatja az akkumulátor, ha az Opera valóban azt tudja, amit mondanak a fejlesztői.
Mindenki tapasztalta már, hogy az akkumulátorból mindig a legrosszabbkor fogy ki a delej, és teljesen mindegy, hogy laptopról, telefonról, táblagépről, autóról, vagy éppen hiperűrugrás előtt álló Millenium Falconról van szó. Éppen ezért minden olyan fejlesztésnek örülünk, ami segít abban, hogy az elektronok tovább futkározhassanak az energiatároló egységben.

Az Opera több szempontból is megpróbált mostanság a felhasználók kegyeiben járni, hiszen alapértelmezetté tette a reklámblokkolót, közkézre adta a külföldi Netflix nézésére is alkalmas VPN klienst, most pedig egy elég hatékonynak tűnő, akkumulátorkímélő móddal bővítette a böngészőjét, aminek leginkább a laptopok tulajdonosai örülhetnek, mivel a PC-s fejlesztői verzióban érhető el jelenleg a funkció. Az Opera egyik mérnöke, Krystian Kolondra szerint az új fejlesztés akár 50 százalékkal is megnövelheti az akkumulátor üzemidejét azzal, hogy például optimalizálja a háttérben futó programokat és folyamatokat, illetve kezeli a videólejátszás paramétereit.

Saját teszteket is végeztek egy olyan laptopon, ami 64-bites Windows 10-t futtatott, és az akkumulátor 49 százalékkal bírta jobban, mint ugyanolyan terhelés mellett Chrome használatával. Azt azonban megjegyezték, hogy mindez reklámblokkolás mellett történt, ami jelentős terhet vesz le a gép válláról, ezáltal pedig az akkumulátort is kíméli, de ha egyszer az van, hogy az Operánál mindez alapértelmezett, akkor igenis vegyük bele a számításba.

Az új tulajdonság azonban nem lesz alapból munkára fogva, mert azt maguk a felhasználók tudják majd bekapcsolni azzal a kék akkumulátor ikonnal, ami a böngészősáv mellett jelenik meg, amikor az eszköz nincs hálózati áramforrásra csatlakoztatva, vagy netán már annyira alacsony a töltöttség, hogy ideje lenne kímélő üzemmódba kapcsolni.

24.hu