Akkumulátor Blog

Horváth Miklós: A világ működése/ Akkumulátor

2008.09.27

Horváth Miklós: A világ működése/ AkkumulátorElektrokémiai áramforrások, amely vegyi energiát alakítanak át árammá, az akkumulátorok esetén megfordítható, az elemek esetén nem megfordítható módon. (Az angol nyelvben pl. nincs is külön szó rá, mindkettő “battery” csak a “tölthető”-t teszik hozzá az akkumulátorok esetén.)

Az akkumulátorok legismertebb típusai:

  • Savas ólomakkumulátor

Elektrolitja hígított kénsav. Ezt a típust alkalmazzák gépkocsik indítóáramforrásaként.

  • Nikkel-kadmium és vas-nikkel lúgos akkumulátorok

Elektrolitjuk kálium-hidroxid vizes oldata. Zárt kivitelben különböző elektronikus eszközök: hordozható rádiók és magnetofonok, villanólámpák, stb. áramforrásaként használatosak.

  • Nikkel-metal-hidrid akkumulátorok

Elektrolitjuk kálium-hidroxid vizes oldata. Elektromos autók , mobiltelefonok áramforrásaként is használatosak.

  • Litium akkumulátorok

Nagyon sok típus létezik, különböző elektrokémiai reakciókkal (folyékonykatódos, szilárdkatódos, szilárdelektrolitos, lítium-ion, lítium-polimer). Különböző elektronikus eszközök, pl. mobiltelefonok áramforrásaként használatosak.

  • Nátrium-kén akkumulátorok

Elektrolitjuk szilád, ionvezető kerámia. Elektromos autók áramforrásaként használatosak.

  • Üzemanyagcellák

Elektromos autók áramforrásaként használatosak. (Bár nem “igazi” akkumulátorok, de működésük elve hasonló, szintén elektrokémiai áramforrások.)

A szárazelemek legismertebb típusai:

  • Leclanche vagy szén-cink szárazelem

1870 – 90 körül kifejlesztett szárazelem típus. Cink anódot, mangán-dioxid (MnO2) katódot és egy semleges fémoxidban felitatott ammónium-klorid vagy cink-klorid elektrolit gélt tartalmaz. Napjainkban is nagyon elterjedt áramforrás.

  • Alkáli elemek

Felépítésük hasonló szén-cink szárazelem az elektrolitjuk viszont kálium-hidroxid vizes oldata valamilyen gél formában. Elektronikus eszközök “tartóselemei”.


Kapcsolódó információk

2013.11.15

Sóból készülne a világ legolcsóbb akkuja

Az aranyáron mért lítium kiváltását célozza egy új kutatás, amely szerint a fillérekért rendelkezésre álló nátrium-klorid biztosítaná a tartóselemek új […]

további részletek
2008.12.08

Spenót-akkumulátor notebookokba és mobiltelefonokba?

Az új spenótból készült chip működése hasonlít arra a természetben megtalálható módszerre, amelynek segítségével a növények a működésükhöz szükséges energiát […]

további részletek
2011.04.01

Hatórányi napsütéssel feltölthető mobiltelefon

A floridai CTIA telekommunikációs szakkiállításon az innovációs díjat nyerte el a francia Wysips cég azzal a rendkívül vékony, mindössze egytized […]

további részletek
2013.04.25

Töltsd telefonodat a turmixgépről

Az elektromágneses mezők erejét kihasználó kütyüt készített egy német fejlesztő, amivel akár konyhai eszközökről is tölthető egy akkumulátor. Minden elektromos […]

további részletek