Készüljön: hamarosan egyetlen perc alatt feltöltheti a telefonját

Egy véletlen felfedezésnek köszönhetően hamarosan érkezhetnek a pillanatok alatt feltölthető, szuperbiztonságos akkumulátorok mobil eszközeinkbe.Watch movie online The Transporter Refueled (2015)

A Stanford Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztettek, amely sokkal biztonságosabb, mint a jelenlegi lítium-ion akkuk (nem gyullad ki, nem robban fel), és mindössze egyetlen perc alatt teljesen feltölthető. Az új akkumulátorban alumínium-ion cellákat használnak, ezek jóval olcsóbbak a lítium-ion celláknál, viszont semmivel sem rosszabb a teljesítményük.

Az alumínium-ion alkalmazása persze nem új ezen a területen, azonban mindeddig gondot jelentett, hogy a kutatók nem találták meg a megfelelő anyagot a katódhoz, illetve az anódhoz, így az ismételt feltöltések során már nem maradt meg a korábbi teljesítmény. Különféle anyagokkal próbálkoztunk, és véletlenül fedeztük fel, hogy érdemes szénalapú grafitot használni – árulta el Dai Hongjie, az egyetem vegyészprofesszora, hozzátéve, hogy különféle grafitváltozatokat próbáltak ki, és sikerült megtalálniuk a legjobb teljesítményt kínálókat.

Az akku-prototípusba alumínium anódot és grafit katódot használtak, s ezt helyezték folyékony ionos elektrolitbe, tulajdonképpen egy kis “zacskóba”. Ennek köszönhetően az akkumulátor rugalmas is, ami jól jöhet, ha a későbbiekben kis helyre szeretnék majd „bepasszírozni”.

Kísérleti akkumulátoruk 7500 feltöltést is kibír anélkül, hogy veszítene teljesítményéből, ami elképesztő, hiszen a jelenlegi alumínium-ionos összeállítások csak 100 ciklust bírnak, de még a mai lítium-ionosok is csak ezret. Mindez nagyon jól hangzik, azonban a kutatók még nem dőlhetnek hátra a székükben. A jelenlegi prototípus egyelőre még csak 2 V-ot termel, szemben a lítium-ion akkuk 3,6 V-jával, és az energiasűrűségük is kevesebb azokénál (40W/kg a 100-260 W/kg-mal szemben).

A kutatócsoport azonban bizakodó, s úgy vélik, a grafit anyagának javításával gyorsan orvosolhatják majd az említett gondokat, és hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az olcsó, biztonságos és villámgyorsan tölthető akkumulátorok.
hvg.hu