Kétszer jobb akkumulátorok jönnek

Az új fejlesztés már idén felbukkanhat, jövőre pedig az okostelefonok is kapnak belőle.
Érdekes hírről számolt be az MIT-ből kivált SolidEnergy, amelynek mérnökei a jelek szerint sikerrel duplázták meg a hagyományos lítium-ion akkumulátorok energiasűrűségét. Állításuk szerint az első példányokra csak novemberig kell majd várnunk, jövőre pedig az okostelefonoknál is megjelenhet az új típus.

A megoldás lényege a grafitból készült anód lecserélése, itt ugyanis sikerült megoldani a lítium-fém felhasználását (egy vékony fólia formájában), kiszűrve a korábban komoly problémákat okozó hátrányokat. Az új fejlesztésben sem kigyulladás, sem pedig az akkumulátor üzemidejét hátrányosan befolyásoló vegyületek megjelenése nem okoz gondokat, eközben azonban az energiasűrűség a duplájára ugrik, aminek következtében a gyártók számára két opció nyílik meg. Azonos méret mellett kétszer tovább tartó akkumulátorokat állíthatnak majd elő, a méret megfelezésével pedig megtarthatják a megszokott üzemidőt.

A cég tavaly már bemutatta az újratölthető li-fém akkumulátor prototípusát, amely az iPhone 6 1810 mAh-s akkumulátorához hasonlóan teljesített, miközben fizikai mérete éppen annak fele volt. A tervek szerint novemberre elkészülnek a végleges változattal, ez azonban az első körben internetszolgáltatást biztosító drónokban jelenik majd meg, az okostelefonok és a különböző viselhető termékek pedig csak jövőre jutnak majd hozzá a fejlesztéshez. 2018-ban már a személyautókban is megjelenhetnek a nagyobb méretű példányok, ezek pedig a remények szerint minden említett szegmensben hasonló előrelépést produkálnak majd.

A várható árakról egyelőre nem esett szó, itt még véglegesíteni kell a megoldást, hogy az a kereskedelmi forgalomban is megjelenhessen.
sg.hu

Kapcsolódó témák