Öntöltő akkumulátor

A Georgia Tech kutatói olyan akkumulátort hoztak létre, amely egyszerre képes a mechanikai energiát felvenni és elraktározni, vagyis önmagát tölti. A hagyományos eljárásokkal ellentétben a technológia az energia árammá alakításának lépését átugorja, a mechanikai energiát közvetlenül kémiai energiává alakítja.

„A projektnek köszönhetően teljesen új lehetőségek nyílnak az akkumulátor-technológiában” – jelentette ki Zhong Lin Wang. A kutató elmondta, hogy a megoldás széles körben alkalmazható, de legfőképpen a kisméretű, hordozható elektronikai eszközök terén hozhat áttörést.

A kutatók egy érme nagyságú lítium-ion akkumulátorban az elektródákat elválasztó polietilén helyére PVDF filmet helyeztek, amely piezoelektromos generátorként működik, vagyis a nyomás hatására keletkező feszültség tölti az akkumulátort. Egy cipő talpára erősítve tesztelték az átalakított akkumulátort, viselőjének lépései szolgáltatták a szükséges nyomást.

A fejlesztők jelenleg azon dolgoznak, hogy növeljék a feszültséget, amely az akkumulátort tölti, illetve hogy rugalmas anyagok felhasználásával még hatékonyabbá tegyék a szerkezetet.

www.treehugger.com

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük