Akkumulátor Blog

Öntöltő akkumulátor

2012.10.10

A Georgia Tech kutatói olyan akkumulátort hoztak létre, amely egyszerre képes a mechanikai energiát felvenni és elraktározni, vagyis önmagát tölti. A hagyományos eljárásokkal ellentétben a technológia az energia árammá alakításának lépését átugorja, a mechanikai energiát közvetlenül kémiai energiává alakítja.

„A projektnek köszönhetően teljesen új lehetőségek nyílnak az akkumulátor-technológiában” – jelentette ki Zhong Lin Wang. A kutató elmondta, hogy a megoldás széles körben alkalmazható, de legfőképpen a kisméretű, hordozható elektronikai eszközök terén hozhat áttörést.

A kutatók egy érme nagyságú lítium-ion akkumulátorban az elektródákat elválasztó polietilén helyére PVDF filmet helyeztek, amely piezoelektromos generátorként működik, vagyis a nyomás hatására keletkező feszültség tölti az akkumulátort. Egy cipő talpára erősítve tesztelték az átalakított akkumulátort, viselőjének lépései szolgáltatták a szükséges nyomást.

A fejlesztők jelenleg azon dolgoznak, hogy növeljék a feszültséget, amely az akkumulátort tölti, illetve hogy rugalmas anyagok felhasználásával még hatékonyabbá tegyék a szerkezetet.

www.treehugger.com


Kapcsolódó információk

2008.10.02

Keresik az akkumulátor utódját

Ígéretes jelöltek: nanocsöves ultrakondenzátorok Népszabadság • Szentgyörgyi Zsuzsa • 2008. március 31. Életünk központjába került a biztonságos energiaellátás. Egyre sokasodnak […]

további részletek
2012.09.11

8 akkumulátoros fúrógép hajtja a bajnok elektromobilt

Kecskemét – Vegyünk nyolc akkumulátoros fúrógépet, egy kreatív fiatalokból álló csapatot, az elkészült elektromobilnak pedig adjunk olyan nevet, amire mindenki […]

további részletek
2012.04.20

Repülő szélerőmű, eldobható elem helyett napelem?

A klímaváltozással kapcsolatosa félelmek, a fosszilis energiahordozók árának növekedése, illetve a készletek apadása egyre több figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrásokra.

további részletek
2008.12.15

Magnézium akkumulátor

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem egy kutatója magnézium akkumulátort fejlesztett ki. A most tömegesen használt akkumulátorok közül az ólomakkumulátor és a […]

további részletek