Pár év múlva cukor hajthatja a kütyüket

Keményítőt bont le cukorrá, és a lítiumos akkumulátoroknál is hatékonyabb az új biotelep.

A bioakkumulátor az amerikai Virginia Tech egyetem kutatóinak fejlesztése, amelyet a Nature című tudományos szaklapban mutattak be először. Azonos méret mellett a cukoralapú energiacella tízszer több energiát tud raktározni a jelenleg elterjedt lítiumion-akkumulátoroknál, így jelentősen kibővítheti azok üzemidejét is. Ráadásul elhasználódása után sem maradnak meg mérgező anyagok, alkotóelemei teljes egészében lebomlanak – nyilatkozta a lapnak Y. H. Percival Zhang, a fejlesztést vezető egyetemi docens.

Az eddigi legideálisabb akkumulátor lehet

Az új áramforrásban keményítőt bontanak le lassan és fokozatosan – tizenhárom különféle enzim segítségével – összetett szénhidrátokra, majd egyszerű cukrokra. A lebontáshoz használt enzimeket olyan láncolatban alkalmazzák, amely a természetben egyébként nem fordul elő.

Ennek köszönhetően a folyamat során jelentős mennyiségben szabadulnak fel elektronok, amelyeket az eszközök működtetésére alkalmas energiává lehet alakítani. A levegővel való kölcsönhatás nyomán elinduló, az emberi szervezet anyagcseréjéhez hasonló, ám mesterséges lebontás során egyetlen fő melléktermék, egyszerű víz keletkezik.

Lemerült a mobilom, van nálad édesítőszer?

A Virginia Tech egyetem honlapján publikált ismertető szerint az új energiacella újratöltésekor csak cukrot – pontosabban egy maltodextrin nevű, édesítőszerként használt poliszacharidot – kell hozzáadni a lemerült energiacella életre keltéséhez.

Zhang nyilatkozata szerint az új típusú áramforrás mobiltelefonok, táblagépek és egyéb akkumulátoros eszközök működtetésére is alkalmas, és már három éven belül piacra kerülhet, és a benne alkalmazott anyagok révén várhatóan olcsó lesz. További előnye, hogy a hidrogén- vagy metanolalapú energiacellákkal szemben nem gyúlékony.

origo.hu