Töltsd telefonodat a turmixgépről

Az elektromágneses mezők erejét kihasználó kütyüt készített egy német fejlesztő, amivel akár konyhai eszközökről is tölthető egy akkumulátor.

Minden elektromos készülék generál maga körül egy elektromágneses mezőt használat közben, amelynek energiája eddig legtöbbször kárba veszett. Egy egyetemista megunva a pazarlást új eszközt fejlesztett ki, amelynek segítségével energia nyerhető ki a szinte mindent körbevevő elektromágneses sugárzásból.

Dennis Siegel kütyüje bármiből energiát csinál, csupán a működésben lévő eszköz közelébe kell tartani. A készülékkel az elektromos vezetékektől kezdve a konyhai robotgépeken át mások mobiltelefonjáig lehet energiát nyerni és tárolni, teljesen problémamentesen.

Siegel két változatban készítette el a prototípusokat, az egyik az alacsonyabb 100Hz alatti frekvenciájú sugárzás megcsapolására alkalmas, amely leginkább az otthoni készülékek és az elektromos távvezetékek körül jellemző. A magasabb feszültségre kalibrált kütyüvel a 100MHz feletti frekvenciákra van kalibrálva, akár a GSM, Bluetooth és wifi hálózatokat használva. Az egyelőre névtelen készülékek működése rendkívül egyszerű, csupán az elektromágneses mezőbe kell tartani őket, amelyek erejét egy led jelzi és már indul is a töltés.

Egy közönséges ceruzaelem méretű akku feltöltése körülbelül egy nap alatt megoldható, amit Siegel egy fotósorozattal illusztrál honlapján. A projekttel a feltaláló szerette volna felhívni a figyelmet a mindent körülvevő kihasználatlan energiaforrásokra és lehetőséget szeretne nyújtani kihasználásukra.

origo.hu

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük