Akkumulátor Blog

Vérrel vagy verejtékkel is működhet a jövő akkumulátora

2017.11.15

Egyáltalán nem mindegy, mennyire veszélyes az akkumulátor a viselhető vagy a testbe ültethető orvosi eszközöknél. Kínai kutatók alapjában véve veszélytelen, mindamellett rugalmas akkumulátorokkal kísérleteznek.

Köztudott, hogy az akkumulátorok, még ha kicsi méretűek is, a legtöbb esetben veszélyes anyagokat tartalmaznak, gyúlékonyak, mérgezők. Érthető, hogy senki sem szeretne ilyen anyagokat a szervezetébe.

A kínai Fudan Egyetem munkatársai olyan akkumulátorokkal kísérleteznek, amelyek mérgező vegyszerek helyett nátrium tartalmú vizes elektrolitokkal működnek. Persze ennél sem kívánatos, hogy kiszivárogjon a szervezetbe, de közel sem okozna akkora problémát, mint amit a mai kifejezetten mérgező anyagok. Többféle formájú, de minden esetben rugalmas energiaadókat vizsgáltak (volt, amelyiknek a teljesítményét az sem befolyásolta, ha 100-szor hajlították meg különböző szögekben), és ezeket különféle nátrium tartalmú vizes elektrolitokkal töltötték meg. Bár a legjobbnak a nátriumszulfát bizonyult, úgy találták, hogy az akkumulátorok még sós vízzel is megfelelően működtek.

A nátrium alapú akkumulátorok új utakat nyithatnak az orvosi eszközök előállításában, a kutatók ugyanis remélik, hogy a jövőben akár különféle testnedvekkel, verejtékkel könnyel és vérrel is futtathatóak lesznek ezek az energiaadók. Ennél biztonságosabb implantátumokat nehéz elképzelni.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2019.12.25

Miért nincs a hajlékony telefonokban hajlékony akku?

Lehet, hogy ezt a kérdést már nem sokáig teszik fel, a zürichi műszaki egyetemen ugyanis elkészült egy hajlítható, csavarható, nyújtható […]

további részletek
2015.01.25

Melyik csúcsmobil akksija bírja a legtovább?

Lássuk, hogy a nemrégiben érkezett high-end készülékek közül mely modelleknek kell a legritkábban randevúzniuk a hálózati töltővel! A gyártók egyrészt […]

további részletek
2022.12.25

Mik azok az AGM akkumulátorok?

Az AGM az angol Absorbed Glass Mat szavak rövidítéséből keletkezett mozaikszó. Magyarra fordítva, felitatott üvegszálas akkumulátoroknak lehet őket nevezni. Az […]

további részletek
2012.11.05

Már készül a hajlékony akkumulátor

Rugalmas lítium-ion akkumulátorcellát mutattak be nemrég Koreában, mely hajlítás hatására nem veszít kapacitásából, sőt élettartamát tekintve is bírja a gyűrődést.

további részletek