Akkumulátor Blog

5 hatásos tipp az okosmobil gyorsítására

2015.11.15

Idővel a puszta használattól lelassulnak az Androidok. Néhány egyszerű módszer alkalmazásával újra gyorsak lesznek.

Még tárhelyet is nyerünk az alább felsoroltakkal. A leírt módszerek nem járnak adatvesztéssel, de, biztos, ami biztos: előbb mentsük le a képeket, videókat, dokumentumokat.

1. tipp: Nem használt alkalmazások letiltása

Sokat ront AZ Androidon, ha sohasem használt alkalmazások terpeszkednek rajta s vesznek el a memóriából, frissítik magukat a sávszélességünkön – könyörtelenül távolítsunk el, vagy tiltsunk le mindent, amit már régen nem használtunk.

2. tipp: A cache törlése

Hogy gyorsabban töltődjenek be az internetes oldalak, képek, könnyedebben fussanak az alkalmazások, az Android cache-t (gyorsítótárat) használ. Meglepő lehet, hogy a Google, a Facebook s általában az alkalmazások mekkora helyet képesek maguknak erre fenntartani. A cache tisztítása ezért időnként csodákat tehet.

Lépjünk be az Beállítások/Alkalmazások menübe (balra), s válasszuk ki az adott alkalmazást: képünkön történetesen a Firefoxot (jobbra). Görgessünk le, s alul meg fogjuk találni a Clear cache (A gyorsítótár törlése) pontot. Érintsük meg.

Ha nem vállaljuk az egyenkénti törlés maceráját, lépjünk a Beállítások/Tárhely menüpontba, itt találjuk a gyorsítótárazott adatokat, ezt megérintve egyszerre törölhetünk.

3. tipp: Szabadítsuk fel a mobilt az állandó izgés-mozgás terhe alól

Érdemes minél kevesebb widgetet használni: ezek mutatós játékszerek ugyan, de a kevéssé acélos mobil szinte minden energiáját igénybe veszik az örökös és többnyire öncélú frissüléshez. Ráadásul zabálják is az akkumulátor energiáját.

Hasonlóképpen látványos és kapacitáspazarló az élő háttérképek alkalmazása, legfeljebb csak erőgépek akkuját és teljesítményét fecséreljük el velük.

4. tipp: Le a fölös animációkkal!

Kevéssé ismert, rejtett megoldás az újabb verziójú Androidokon a „Fejlesztői lehetőségek” menüpontban rejtőzik. A Fejlesztői lehetőségeket aktiválni kell, ha még nem tettük volna meg: a Beállítások /A telefonról/az Android verziója menüpontban az úgynevezett Build-számot hétszer érintsük meg (mint a mesében), s létrejön a Beállításokban a „Fejlesztői lehetőségek” menü.

Itt óvatosan munkálkodjunk, csak azt az opciót állítsuk át, amelynek a hatásával tisztában vagyunk. Veszély nélkül állítgatható azonban az „Ablakanimáció”, az „Áttünési animáció” és az „Animáció léptéke”. Ha az alapbeállítás 1-eséről 0,5-re állítunk, netán teljesen kikapcsoljuk, gyorsabbnak fogjuk érezni a rendszert. Kevésbé lesz elegáns, de jobbnak tűnik így a droid működése.

5. tipp: Használjuk a szobalányt!

Az újabb androidok memóriakezelése fölöslegessé teszi a különféle Clean Masterek és társaik alkalmazását. Ezek többet ártanak, mint használnak, ugyanis a rendszer magában is kezeli a memóriát. Fórumok általában dicsérik az SD Maid ingyenes és fizetős változatát – talán egyedül ezt a szoftvert érdemes kipróbálni.

Végezetül…

Ha nem vagy nem eléggé hathatósan segítenek a felsorolt tippek, akkor az összes fontos adat és információ számítógépre mentése után a Beállítások/Biztonsági mentés és visszaállítás/Gyári adatok visszaállítása menüpontban a készüléket egy perc alatt átvételének idejébe röpíthetjük vissza. Kevéssé jó ötlet utána az összes alkalmazás automatikus visszaállítását választani – ez lehet az a pillanat, amikor még bölcsen eltekinthetünk a sohasem használt appok telepítésétől.

hirado.hu


Kapcsolódó információk

2008.09.27

Horváth Miklós: A világ működése/ Akkumulátor

Elektrokémiai áramforrások, amely vegyi energiát alakítanak át árammá, az akkumulátorok esetén megfordítható, az elemek esetén nem megfordítható módon. (Az angol […]

további részletek
2024.05.05

Apró, hajlékony és hatékony ez a bőr alá ültethető töltő-akkumulátor

Különleges, bőr alá ültethető vezeték nélküli töltővel/energiatároló megoldással álltak elő kínai tudósok, mellyel a jövőben biológiai úton lebomló gyógyszeradagoló rendszereket […]

további részletek
2016.06.05

Még fel sem épült, máris bővíteni kell a Tesla gigagyárát

Félkész, de az óriási kereslet miatt bővíteni kell a Tesla nevadai gigagyárát. Három hét alatt 400 ezren rendelték elő a […]

további részletek
2017.04.05

Olyan akkumulátort tesz le az asztalra a Samsung, amit megemlegetnek majd az autósok

Elég egy 20 perces töltés a Samsung akkumulátorának ahhoz, hogy utána 500 km-en keresztül elég energiát biztosítson egy autó meghajtásához. […]

további részletek