Akkumulátor Blog

Módosít akkumulátorai összetételén a Tesla

2021.04.15

A cég vezérigazgatójának, Elon Musknak egy tweetje szerint a Tesla standard hatótávú akkumulátorai lítiumionos helyett LFP akkumulátorok lesznek, elsősorban a nikkel beszerzésének és a lítiumion-gyártás méretének kihívásai miatt.

A Kínában gyártott Model 3-ak már eddig is lítium-vas-foszfát akkumulátorokkal van felszerelve, ezért csökkenthették az árakat tavaly. Musk tweetje szerint ez a megoldás szélesebb körben is elterjedhet.

A nikkelre, ahogy más véges nehézfémekre, mint a kobaltra, messze túlszárnyalja a kereslet a kínálatot. Ez a két fém felelős nagy részben azért, hogy ennyivel drágábbak a villanyautók a belsőégésűeknél, a Bloomberg szerint a Teslák árának 30%-át teszik ki.

Emellett ezen fémek lelőhelyei politikailag instabil területek, emiatt kell új megoldást keresnie Elon Musknak, aki a Reuters szerint egy, a befektetőkkel közös konferenciahíváson a nikkeltermelőket a bányászat felgyorsítására kérte fel még tavaly.

A Financial Report azt írja, a Tesla 2030-ra évi 20 millió autót építene, ehhez azonban sokkal több lítiumra lenne szükségük mint amennyit jelenleg bányásznak, emiatt a cég bejelentette korábban, hogy beszállnak a lítiumbányászatba, bár sokak szerint ezzel inkább jelenlegi beszállítóikra akartak rápirítani.

Az LFP-akkumulátorokra való váltás emellett a „millió mérföldes” technológiájukhoz is szükséges, melyet már le is védettek. Ennek lényege, hogy 1000-1500 töltés helyett kb. 4000 töltés lenne egy akkumulátor élettartama, ami heti töltéssel számolva kb. 75 évet tesz ki.

motor1.com


Kapcsolódó információk

2008.10.02

Akkumulátor töltése mozgási energia segítségével

Manapság már több olyan kutatás is folyik, amelyek azt vizsgálják, hogy lehetséges-e mozgási energia segítségével akkumulátorokat tölteni. Az eljárás lényege […]

további részletek
2015.09.25

Örökké élhet a szuperakkumulátor

Az akkumulátorok belsejének szilárdítása lehet az örökké tartó telepek kulcsa. A Samsung mérnökei a terület élenjáró kutatóival együtt dolgoznak a […]

további részletek
2024.04.05

Megtalálták a lítium-akkumulátorok alternatíváját a Debreceni Egyetem kutatói

Olcsó, gyorsan előállítható és újrahasznosítható akkumulátort fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem kutatói. A cink-levegő akkumulátor a várakozások szerint kiválthatja a […]

további részletek
2013.01.05

Tekerjünk kakaót a lemerült telefonba

Az Eton Power Turbine 2000 belső akkumulátora 2000 mAh-s. A mobilnet és a GPS használata bármelyik telefon akkumulátorát megeheti, az […]

további részletek