Akkumulátor Blog

5 tipp, ami segít megnövelni az akkumulátorod élettartamát

2024.01.05

Megfelelő odafigyeléssel kiállják az idő próbáját.Az akkumulátorok üzemidejének maximalizálásához elengedhetetlen azok helyes használata és karbantartása. Ezek meglétével egy akkumulátor akár 6-7 évig is üzemképes lehet. Ezzel sokat spórolhat a csereköltségen, illetve sok bosszúságtól kímélheti meg magát a helyes használattal.

Első tipp: Az első használat előtt töltse fel teljesen az akkumulátort

Amennyiben épp új akkumulátort vásárolt, az nagy valószínűséggel sosem volt 100%-ra feltöltve. A gyártók többnyire használatra kész állapotban adják át az akkumulátorokat, de nagyon ritkán töltik fel őket. Az élettartamuk növelése érdekében bölcs döntés azokat teljes kapacitásra tölteni, ezzel pénzt takaríthat meg és a környezetet is kíméli.

 

Második tipp: Ellenőrizze három havonta teszterrel akkumulátora állapotát

Ahhoz, hogy megbizonyosodhasson akkumulátorai bevethetőségéről, érdemes őket nagyjából három havonta ellenőrizni. Ha a feszültség 12,5 V alá esik, töltsük fel az akkumulátort.

A tárolt akkumulátorok töltöttségi állapota

Természetesen az akkumulátor működése a gép karbantartásától is függ, amihez csatlakoztatva van. Ez magában foglalja a generátor és az önindító megfelelő működését. Ügyeljünk arra is, hogy a földelés is megfelelő legyen.

Harmadik tipp: Zsírozza be az akkumulátor termináljait

Az akkumulátorok termináljainak zsírzása meglepően hasznos lehet, olyan kenőanyagokkal, mint például a vazelin. Ennek használatával megelőzhető a korrózió, ami az akkumulátorban lévő sav reakciójával keletkezik.

Negyedik tipp: Ellenőrizze rendszeresen akkumulátora állapotát

A rendszeres ellenőrzések kiemelt fontosságúak, különösképp nyáron. Mire figyeljen az ellenőrzéskor?

A saruk és terminálok állapota és azok csatlakozása
Töltésszint
Amennyiben az akkumulátor nem zárt, ellenőrizze a folyadékszintet, és adjon hozzá desztillált vizet, ha szükséges. Nyáron gyorsabban párolog a víz.

Ötödik tipp: Tárolja télen szakszerűen

A téli tároláskor fontos, hogy az akkumulátort teljesen feltöltve vegyük ki a gépből, és azt egy száraz és hűvös helyen tároljuk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy az akkumulátort fagymentesen tároljuk. A lemerült akkumulátorok könnyebben fagynak.

agroinform.hu


Kapcsolódó információk

2016.09.05

Hordozható mini erőmű mobiltöltéshez

Amikor az akkuk alternatív töltési lehetőségeiről van szó, akkor a napenergián kívül nem sok opció marad. De azt is mondhatjuk, […]

további részletek
2018.11.15

Drágább lesz az akkumulátorcsere az iPhone-okban

A végéhez ér az Apple kedvezményes ajánlata, drágább lesz az akkumulátorok cseréje. Az Apple tavaly tette közzé az iOS azon […]

további részletek
2014.10.05

bKey akksi-kulcs, az életmentő

A rendkívül kis méretű hordozható akkumulátor adott esetben akár szó szerint is életet menthet. A bKey a Kickstarteres megjelenés után […]

további részletek
2018.11.05

A VW vegyesvállalata fejleszt szilárdtest-akkumulátorokat

Volkswagen 100 millió dollárt fektet a kaliforniai szilárdtest-akkumulátor szakértő QuantumScape-be, azzal a céllal, hogy beszálljon a tömeges sorozatgyártásba. Befejezte tervezett […]

további részletek