Akkumulátor Blog

Szándékos gyártási hibák miatt mennek tönkre az elektromos készülékek

2013.06.05

Egy német tanulmány szerint egyes gyártók előszeretettel használnak gyenge minőségű alkatrészeket, szándékosan lerövidítve ezzel az elektromos készülékek élettartamát.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a gyártók egyre újabb és fejlettebb gépekkel árasztják el a piacokat. A felhasználók tapasztalatai szerint azonban ezek a készülékek hamarabb mennek tönkre elődeiknél.

A Saarbrücker Zeitung cikke szerint, Stefan Schridde fogyasztóvédelmi szakember és Christian Kreiss közgazdász tanulmányukban arra az eredményre jutottak, hogy számos alkalommal szándékosan, a gyártók által generált gyenge pontokon bukkannak fel a meghibásodások.

Ezzel el is jutottunk a vásárlók szándékos megtévesztéséhez. A vizsgálat leginkább nyomtatókra, fejhallgatókra, mosógépekre, elektromos fogkefékre és hasonló termékekre terjedt ki. A tanulmány konkrétan fel is sorolja mely vizsgált termékeknél alkalmazhattak a gyártók tudatosan olyan gyenge minőségű alkatrészeket, amelyek idő előtti meghibásodásokat okozhattak.

Éves szinten több milliárd euróra rúghat az az összeg, amit a fogyasztók az egyre gyakrabban meghibásodó készülékeik pótlására fordítanak. Németországot figyelembe véve, a tanulmány modellezte a jelenséget és évi 137 milliárd eurós összeget állapított meg a trükkösen meghibásodó gépek pótlásával kapcsolatban.

A tanulmányban több mint 2000 esetet vizsgáltak meg. Nyomtatóknál például sok esetben találtak olyan belső számlálót, amely egy bizonyos érték elérése után a nyomtató meghibásodását jelzik. A számláló visszaállítása után a nyomtatók a legtöbb esetben hibátlanul működtek tovább. Laptopok esetében a beépített alkatrészek gyakran ragasztottak, ami jelentősen megnehezíti a cserét vagy a javítást. Az elektromos fogkeféknél általában a beépített, természetesen cserélhetetlen akkumulátor adja meg magát idő előtt. A mosógépek esetében az alultervezett fűtőszálak jelentik a leggyakoribb meghibásodási forrást.

A vizsgálat nem csak a drága elektronikai eszközökre terjedt ki. Hasonló visszaéléseket találtak egyszerű cipzárak, cipősarkak, textíliák vagy irodai székek esetében is.

A vásárlók megtévesztése mellett az így keletkező hatalmas mennyiségű hulladék kezelése is a megoldandó feladatok közé tartozik. Németországban a törvényhozók már a minőségi és garanciális előírások szigorításán dolgoznak, így talán kevesebb szemét kerül majd a polcokra és a fogyasztókhoz.

Ódor Tamás
GlobalFX.hu


Kapcsolódó információk

2012.11.20

Külső HDD akkumulátorral, WiFi-vel és USB 3.0-val

A MiniStation Air névre keresztelt hordozható külső merevlemez 500 GB-nyi adattároló kapacitást kínál, amelyet 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter segítségével, […]

további részletek
2012.09.13

Újfajta akkumulátor: vírus termeli az áramot

Egy M13 nevű bakteriofág segítségével készítettek elektródot a Massachusettsi Egyetem kutatói – írja a Népszabadság. Ez a vírus csak baktériumokat […]

további részletek
2008.10.14

Tíz perc alatt tölthető laptop-akkumulátor

A japán Toshiba egy technológiai vásáron mutatta be Super Charge ion Battery (SCiB) nevű újfajta noteszgép-akkumulátorát, amelynek érdekessége, hogy tíz […]

további részletek
2013.04.05

Galaxy IV akkumulátor NFC támogatással

Integrált NFC modullal érkezik dél-koreai gyártó újabb készülékekhez szánt akkumulátora. Az előzetes információk szerint a Samsung és az Apple újabb […]

további részletek