Akkumulátor Blog

Áttörés: eljött a hanggal tölthető telefonok ideje

2014.09.25

Hamarosan ritkábban lesz szükség a hálózati töltésre, mert a hang átalakított energiája is hosszabb üzemidőt biztosít a mobiltelefonoknak. A mérnökök szerint a jövőben a felhasználók beszéde, a zaj és a zene is növelheti a telefonok akkumulátorának energiaszintjét.

Mi lenne, ha pusztán az is tölthetné a mobilok akkumulátorát, hogy egyszerűen rákiabálunk? Erre a felvetésre épül a londoni Queen Mary Egyetem tudósainak és a Nokiának az együttműködése. A kutatócsoport egy olyan töltő prototípusán dolgozik, mely képes a mobiltelefont akkumulátorának töltésére az emberi hangot, zenét vagy bármilyen háttérzajt használva.

„Nagyon izgalmas azon dolgozni, hogy milyen alternatív módokon lehet megoldani a telefon töltését, hogy hogyan használhatóak fel a körülöttünk lévő energiák arra, hogy hosszabb üzemidőt biztosítanak a készüléknek” – mondja dr. Joe Briscoe, egyetemi kutató, aki reméli, hogy munkájuk közelebb visz a probléma megoldásához.

Hogy működik pontosan?

Hogy energiát nyerjünk a hangból, egy nanorods nevű nanotechnológiát használ, amely válaszreakcióként képes arra, hogy elektromos energiát generáljon a hang vibrálására. A prototípushoz a mérnökök elektromos érintkezőket csatoltak azért, hogy a hang vibrálását energiává alakítsák, ami töltheti a készüléket.

Eddig a kutatóknak öt volt feszültségű áramot sikerült létrehozniuk a prototípussal, ami elegendő egy telefon töltéséhez.

Reményeik szerint ezt a technológia idővel felválthatja az eddigi hálózati töltést, bár dr. Joe Briscoe azt is elismerte elképzelhető, hogy a hang hatására létrejövő töltés önmagában nem lesz elég, így szükség lehet a hagyományos töltési módszerekre is.

Ez a jövő technológiája

„Hiszek benne, hogy a hang energiájának felhasználása a jövő technológiája, ugyanakkor az is valószínű, hogy önmagában ez a módszer nem lesz képes annyi energiát előállítani, ami teljesen helyettesíthetné a normál töltési eljárásokat. Abban segíthet, hogy ne kelljen olyan gyakran a hagyományos töltőket használni” – mondta Briscoe a Mashable oldalnak.

Erről a technológiáról már korábban is röppentek fel hírek, 2011-ben koreai kutatók foglalkoztak az ötlettel. Most, a mérnökök és a telekommunikációs cég összefogásának köszönhetően reális esély van rá, hogy a hanggal töltődő akkumulátor hamarosan valósággá válik.Watch Justice League vs. Teen Titans (2016) Full Movie Online Streaming Online and Download

De a hangon kívül a fény is ígéretes energiaforrás lehet, egyes hírek szerint a közeljövő okostelefonját már fényenergiával tölthetjük, elég lesz világos helyen hagyni. Ugyanez a technológia zárhatja le végleg a bluetooth és a wifi korszakát, akár már 2015-től.

Már létezik a szupergyors telefontöltő

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, fél perc alatt feltölthető okostelefon-akkumulátort alkotott a StoreDot nevű izraeli cég. A nanokristályokkal működő találmányt a Microsoft egy tel-avivi fejlesztői konferenciáján mutatták be. A lemerült Samsung S4 okostelefon a demonstráción 26 másodperc alatt töltődött fel teljesen. A szuper töltő valószínűleg még három évig nem kerül kereskedelmi forgalomba, egyelőre a prototípuson dolgoznak.

A mérnökök és kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogyan lehetne még gyorsabb, egyszerűbb és praktikusabb az energiaellátás, egyik ilyen kísérleti módszer például a drót nélküli elektromos rendszer, ami egyfajta mágneses erőteret hoz létre és lényegében feleslegessé teszi az összes vezetéket a lakásokban.

Kuslits Szonja
mno.hu


Kapcsolódó információk

2016.09.15

A B-vitamin ihlette az új bioakkumulátort

Új dimenziót nyithatnak a folyadékáramos akkumulátorok gyártásában az energiatárolásra képes szerves molekulák. A Harvard Egyetem munkatársai a B2-vitamin működési elvét […]

további részletek
2013.06.15

Lesz valaha normális akku a telefonokhoz?

Lassan elérünk odáig, hogy a telefonjaink már mindent tudnak, ami csak elképzelhető, egyvalami mégsem változott a mobilos ősidők óta: az […]

további részletek
2017.11.25

Forradalom az akkumulátorok piacán

Két év az áttörésig? Kézzelfogható közelségbe került az akkumulátorok új generációja, ami – részben – megoldhatja az elektromos hajtású járművek […]

további részletek
2018.12.05

Kicsit elaludt a Duracell, de végül csak előállt egy használható külső akkumulátorral

Finoman szólva sem álltak az okostelefonok által hozott új kor élére a nagy elemgyártók, de végül a “nyuszis” vállalatot is […]

további részletek