A környezetbarát alternatíva számos területen maga mögé utasítja a lítium-ion akkumulátorokat, felhasználásuk pedig az elektromos autók előállítása során is előnyös lehet.

A finn Stora Enso tervezői 10 millió eurós gyártóüzemet hoztak létre, hogy a vállalat megújuló szenet – lignint – állítson elő fából, amelyet aztán környezetbarát akkumulátorrá alakítanak. A cég az innovatív megoldások úttörője, számos más fa- vagy bioanyagon alapuló termék kifejlesztéséért felelős, a formázható fától kezdve az élelmiszer-csomagolásig.

Nem a Stora az egyetlen vállalat, ami a környezetvédelem elkötelezett híve, ugyanezt a tevékenységet végzi a svéd Linga Energy is bioakkumulátoraival. Az ő céljuk az energiatárolás költséghatékony, biztonságos és környezetbarát alternatívájának kifejlesztése, amely „elősegíti a szénmentes energiatermelés felé történő globális elmozdulást”.

A lignin a természet második legelterjedtebb makromolekulája a cellulóz után, amely a növények sejtfalában lerakódva biztosítja, hogy szerkezetük szilárd és fás legyen, és ellenálljon a rothadásnak. A fa teljes anyagának körülbelül egyharmadát teszi ki – számolt be az EuroNews.

A Stora Enso a fenntartható fejlődésre irányuló kutatások elkötelezett híve, tavaly mintegy 140 millió euróval támogatta a zöld törekvéseket. A nem mérgező anyagból származó szén ígéretes alternatívát nyújt a lítium-ion akkumulátorokban használatos fosszilis tüzelőanyag és bányászott fém helyettesítésére, amelyek működéséhez általában grafit szükséges.

A cég 2015 óta termel lignint a Kotkában található Sunila malomban, évi 50 ezer tonnás kapacitásával a Stora Enso a világ legnagyobb kraft lignin gyártója. A technológia szabadalmaztatása és gyártáson belüli alkalmazása megerősíti a vállalat szándékait az okosabb akkumulátorok jövőjét illetően – számolt be az EuroNews.

A hagyományos lítium-ion akkumulátorok anódja grafitból készül, ami kémiai reakció során képződik a nem megújuló szénvegyületekben. Ma már szinte minden hordozható elektronikai eszköz ilyen energiaforrást használ, a mérnökök szerint azonban aggasztó, hogy nagyobb gépek meghajtása esetén túlmelegedhetnek.

A Stora Enso szerint számos előnnyel jár a Lignode technológiára való áttérés; előszöris a lignin könnyen előállítható, hiszen csupán fa szükséges hozzá. A szükséges alapanyag is fenntartható, amennyiben a gyártó tanúsítvánnyal rendelkező erdőgazdálkodásból szerzi be a faanyagot.

A Lignode Kína jelentőségét is csökkentené, a gyenge környezetvédelmi szabályozás és alacsony előállítási költségek miatt ugyanis a legtöbb akkumulátor manapság ott kerül legyártásra. A faalapú akkumulátorok ráadásul gyorsabban tölthetők, és alacsony hőmérsékleten is jobban teljesítenek, így az elektromos autók gyártása során is tartogatnak lehetőségeket.

liner.hu