Akkumulátor Blog

A fából készült akkumulátor lehet a tiszta energia jövője?

2022.06.15

A környezetbarát alternatíva számos területen maga mögé utasítja a lítium-ion akkumulátorokat, felhasználásuk pedig az elektromos autók előállítása során is előnyös lehet.

A finn Stora Enso tervezői 10 millió eurós gyártóüzemet hoztak létre, hogy a vállalat megújuló szenet – lignint – állítson elő fából, amelyet aztán környezetbarát akkumulátorrá alakítanak. A cég az innovatív megoldások úttörője, számos más fa- vagy bioanyagon alapuló termék kifejlesztéséért felelős, a formázható fától kezdve az élelmiszer-csomagolásig.

Nem a Stora az egyetlen vállalat, ami a környezetvédelem elkötelezett híve, ugyanezt a tevékenységet végzi a svéd Linga Energy is bioakkumulátoraival. Az ő céljuk az energiatárolás költséghatékony, biztonságos és környezetbarát alternatívájának kifejlesztése, amely „elősegíti a szénmentes energiatermelés felé történő globális elmozdulást”.

A lignin a természet második legelterjedtebb makromolekulája a cellulóz után, amely a növények sejtfalában lerakódva biztosítja, hogy szerkezetük szilárd és fás legyen, és ellenálljon a rothadásnak. A fa teljes anyagának körülbelül egyharmadát teszi ki – számolt be az EuroNews.

A Stora Enso a fenntartható fejlődésre irányuló kutatások elkötelezett híve, tavaly mintegy 140 millió euróval támogatta a zöld törekvéseket. A nem mérgező anyagból származó szén ígéretes alternatívát nyújt a lítium-ion akkumulátorokban használatos fosszilis tüzelőanyag és bányászott fém helyettesítésére, amelyek működéséhez általában grafit szükséges.

A cég 2015 óta termel lignint a Kotkában található Sunila malomban, évi 50 ezer tonnás kapacitásával a Stora Enso a világ legnagyobb kraft lignin gyártója. A technológia szabadalmaztatása és gyártáson belüli alkalmazása megerősíti a vállalat szándékait az okosabb akkumulátorok jövőjét illetően – számolt be az EuroNews.

A hagyományos lítium-ion akkumulátorok anódja grafitból készül, ami kémiai reakció során képződik a nem megújuló szénvegyületekben. Ma már szinte minden hordozható elektronikai eszköz ilyen energiaforrást használ, a mérnökök szerint azonban aggasztó, hogy nagyobb gépek meghajtása esetén túlmelegedhetnek.

A Stora Enso szerint számos előnnyel jár a Lignode technológiára való áttérés; előszöris a lignin könnyen előállítható, hiszen csupán fa szükséges hozzá. A szükséges alapanyag is fenntartható, amennyiben a gyártó tanúsítvánnyal rendelkező erdőgazdálkodásból szerzi be a faanyagot.

A Lignode Kína jelentőségét is csökkentené, a gyenge környezetvédelmi szabályozás és alacsony előállítási költségek miatt ugyanis a legtöbb akkumulátor manapság ott kerül legyártásra. A faalapú akkumulátorok ráadásul gyorsabban tölthetők, és alacsony hőmérsékleten is jobban teljesítenek, így az elektromos autók gyártása során is tartogatnak lehetőségeket.

liner.hu


Kapcsolódó információk

2014.04.25

Hogyan lesz tartós az okostelefon akkumulátora?

Az okostelefonok akkumulátorainak híresen rövid időt bírnak a régi, klasszikus maroktelefonokhoz képest, amihez mi is sok mindennel hozzájárulunk. Hol vannak […]

további részletek
2015.04.25

Már jövőre jobb akkumulátor lesz a mobilunkban

Kétszeresére növeli a telepek kapacitását egy amerikai startup fejlesztése. A rangos amerikai műszaki egyetemről, az MIT-ról (Massachusetts Institute of Technology) […]

további részletek
2013.09.25

Kabátba rejtett akkumulátor Galaxy S4-re

A Mophie Juice bejelentette legfrissebb újdonságát, a Samsung Galaxy S4 modellekkel kompatibilis akkukabátot. Annak ellenére, hogy nem sok panasz érkezik […]

további részletek
2013.01.15

Külső segítség mobilozóknak

Vajon a telefongyártók ugyanazt a hibát követik majd el, mint évekkel ezelőtt a számítógép-gyártók? Mindegyik gyártó a számítási és a […]

további részletek