Akkumulátor Blog

A gyorstöltés tényleg tönkreteszi a telefonok akkumulátorát?

2024.02.25

A gyorstöltés valóban hazavágja a mobil akkumulátorát? Összetett kérdésről beszélhetünk, így nem árt tisztában lenni az alapokkal.
Az elmúlt időszakban bizony a telefonok ár-érték aránya sem javult. Ahogy a videokártyáknál, úgy az androidos készülékeknél is kissé feljebb tolódott a középkategória alja. Az Apple készülékekről nem is beszélve, ráadásul ott a szeptemberi dollárárfolyam sem segített, így rekordösszegeket kér el az almás cég, miközben az USA ár nem változott egy centet sem.

Érthető, hogy manapság sem néhány hónapra vesz valaki telefont, így minél jobban szeretné óvni azt és kitolni az életciklusát. Mérlegelni kell a potenciális szoftverfrissítések számát és a támogatás idejét, emellett pedig a fizikai védelem sem elhanyagolható. Szintén fontos tényező lehet, hogy akkumulátor minél tovább bírja, akár hosszú évek nyúzása után is. Jogosan merül fel a kérdés ilyenkor, hogy mennyire károsítja az akkumulátor élettartamát a gyorstöltés?

Az akkumulátor működése

Hosszú órákig lehetne fejtegetni az akkumulátorok működését, ám érdemes minél jobban leegyszerűsíteni, hiszen felhasználói szempontból többre nincs szükségünk. A telefonok manapság szinte kizárólag lítiumion-akkumulátort használnak. A lítiumion-technológia onnan kapta a nevét, hogy a töltés tárolásáról lítiumionok gondoskodnak, amelyek töltéskor a negatív, szénalapú elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fém-oxid-elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot elválasztó elektrolit lítium-hexafluorofoszfát vagy újabban a kevésbé korrodáló lítium-tetrafluoroborát, általában folyékony, szerves oldat formájában.
Miért veszítenek a kapacitásból?

A használat során természetes okokból adódóan degradálódnak az akkumulátorok. A fentebb említett szerves oldat elektrolit ennek az egyik legfőbb oka. Az alapvetően folyékony oldatban elkezdenek kristályosodni az összetevők, melyek immár szilárd halmazállapotot vesznek fel. Ez nehezebbé teszi az ionok vándorlását. Ha kevesebb ion vándorol át az elektródákhoz, akkor bizony kevesebb elektronnal is kalkulálhatunk. Ebből adódóan pedig romlik a leadott teljesítmény, kevesebb ideig bírja a telefon. A kristályosodás folyamatát felgyorsíthatja a magasabb hőmérséklet, mely gyorstöltésnél szinte elkerülhetetlen. Az sem tesz jót, ha nyáron a kocsiban, napos helyen hagyjuk a telefont, hiszen szinte izzani fog. A túltöltés szintén nem segít az akkumulátor élettartamán, de szerencsére ettől manapság nem igazán kell tartanunk, hiszen több védelmi megoldással is rendelkeznek a gyártók.

A telefonok védelmi rendszere

A telefonok manapság szoftveres és hardveres védelmet is bevetnek az akkumulátorok megóvásának érdekében. A fent említett túltöltés szinte lehetetlen, de az sem idegen, hogy az akkumulátor által termelt hőt extra „hűtőrendszer” segítségével próbálják minél gyorsabban és hatékonyabban elvezetni. Fontos kiemelni, hogy a gyorstöltés sem 0-100% konstans gyorstöltést takar, a legtöbb telefon 80% után már jóval lassabban tölti fel a maradék 20%-ot, hogy óvja a készüléket. Az Apple és több gyártó például azt is bevezette, hogy a felhasználói szokásokat elemezve csak akkor engedi 80% fölé tölteni a telefont, ha úgy gondolja, hogy abban az időtartamban szükségünk is lesz a teljes kapacitásra. Természetesen ez kikapcsolható, de az esetek nagy részében szépen teszi a dolgát.

Akkor most használhatjuk a gyorstöltést?

Alapvetően ártalmas dologról beszélhetünk, ám nem véletlenül kezdték el használni a telefongyártók az akár 120 wattos megoldásokat is. A többszintű védelmi rendszernek köszönhetően a gyorstöltés jóval kevesebb káros hatást tud kifejteni, mint az alapjáraton megtehetné. Jót tenni biztosan nem fog, de az ártalom is elhanyagolható 2023-ban. A száz watt feletti rendszerekkel kapcsolatban nem sok hosszútávú információ van, ám a modern telefonoknál nyugodtan használhatjuk a gyorstöltés funkciót. Ha extrán kímélni szeretnénk az akkumulátort, akkor kisebb teljesítményű töltőfejet bármikor bevehetünk, ám nem biztos, hogy az így nyert 2 év utáni pár extra % megér annyit, hogy fél óra helyett több óra alatt legyen egész napos használatra kész állapotban a telefonunk az azt megelőző több száz napon.

leet.hu


Kapcsolódó információk

2012.09.30

Graffiti mint akkumulátor

Lemerült az akkumulátora? Vegyen néhány flakon festékspray-t, és fújjon egy olyan graffitit a háza falára, amely elektromos áramot ad. Houstoni […]

további részletek
2019.03.05

Bivalyerős akkumulátort fejlesztett a NASA

A Kaliforniai Műszaki Egyetem, a NASA és a Honda szakértői olyan akkumulátort hoztak létre, amely a hagyományos lítiumion-akkumulátoroknál tízszer több […]

további részletek
2023.02.05

Megoldották a lítium-akkumulátorok gyorstöltését – nyugdíjba mehet a grafit

Az USA Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumának és a Knoxville-i Tennessee Egyetem kutatói felfedeztek egy kulcsfontosságú anyagot, amely a […]

további részletek
2023.03.25

Mi az akkumlátorfejlesztés jövője? Megkérdeztük a ChatGPT-t 2rész.

Az akkumulátorfejlesztés az energiatárolás és az elektromos járművek elterjedése miatt fontos szerepet játszik a jövőbeni energiaellátásban és közlekedésben. Az alábbiakban […]

további részletek