Akkumulátor Blog

A hatalmas víz akkumulátor az Alpok alatt átírhatja a megújuló energiák helyzetét Európában

2022.11.05

Svájc bemutatta a legújabb innovációját a megújuló energiák területén: a hatalmas víz akkumulátort. Az előző hónapban kezdte meg a működését a Nant de Drance névre keresztelt, szivattyús tárolós vízerőmű, amely 400,000 elektromos autó feltöltéséhez elegendő energiát képes tárolni.

A svájci Alpok felső régiójában elhelyezett üzem agilis, megfordítható turbinákkal lett felszerelve, ami Robert Gleitz, a Nant de Drance igazgatótanácsának egyik delegáltjának elmondása szerint a rugalmasság egy új szintjét biztosítja. Tulajdonképpen egy kapcsoló átállításával az üzem az energia raktározásáról át tud állni a villanyáram termelésére.

A masszív projekt befejezéséhez, tökéletesítéséhez 14 évre volt szükség. Körülbelül 17 kilométernyi földalatti alagutat ástak ki az Alpokon keresztül. Ezalatt a hat turbinát 600 méterrel a föld alatt tárolták egy hatalmas barlangban. A Nant de Drance újratervezett két létező víztárolót, a felsőt megemelve 21,5 méterrel, hogy megduplázzák a kapacitását. A maga nemében az egyik legnagyobb intézmény, a kétmilliárdos projektnek jelentős szerepe lehet Európa villamos hálózatának stabilizálásában, hiszen a kontinensen szintén az a cél, hogy átálljanak a megújuló energiahasználatra.

A szivattyús tárolós vízerőművek, amelyek már körülbelül egy évszázada jelen vannak, különösen fontosak a megújuló energia területén, mert a szél- és napenergia túlságosan függ az időjárástól és nem tudja magabiztosan biztosítani az energiaellátást. Gleitz elmondta, hogy a túltermelés esetén így el tudják raktározni és termelni is tudnak, amikor szükséges.

A múltban a „szabad áramlású” szivattyús tárolós vízerőmű állomások, amelyek folyókra épültek és gátak építésével jártak, komoly hatással voltak a környezetre és az élővilágra. Svájcban, ahol az első ilyen vízerőmű 1890-ben épült meg, az ország területén elhelyezkedő teljes folyóhossznak majdnem a felét változtatták meg mesterségesen, amelynek eredményeként nagyon kevés folyó maradt a természetes formájában.

Pont ezért dolgoznak a mai megoldások zárt rendszerekkel, mint amilyen a Nant de Drance is. Andrew Blakers, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (Australian National University) mérnök professzora mondta el, hogy a gátak építésének korszaka már majdnem lejárt. Hozzátette, hogy ezek az erőművek kevés helyet igényelnek ahhoz képest, hogy mennyi energiát állítanak elő. A Nant de Drance körülbelül 80 százalékát adja vissza annak a villamosenergiának, amit begyűjt és nagyjából 20 órányi tartalék energiával rendelkezik.

Európa nagy ambíciókkal rendelkezik a megújuló energiák terén, abban bízva, hogy az első karbonsemleges kontinens lehet. 2020-ban a földrész teljes energiájának több mint az ötöde származott a megújuló energiaforrásokból. Idén májusban pedig megszavazták, hogy a 2030-as célokat megemelték 40-ről 45 százalékra, ami a megújuló energia felhasználását illeti.

Ezzel kapcsolatban kifejezték, hogy új, nagy kapacitással rendelkező tároló intézmények létrehozása kiemelten fontos. A kontinensnek szüksége lesz 200 gigawattnyi tárhelyre 2030-ra, ami négyszer annyi, mint amennyi az aktuális kapacitás. 2010 és 2020 között mindössze nyolc gigawattnyi tárolóval bővült az összkapacitás. Pont emiatt nagyon fontos a Nant de Drance, amely földrajzilag is jó helyen található.

nrgreport.com


Kapcsolódó információk

2024.04.25

Itt a Golden Battery, az eddigi legfejlettebb LFP kémiás akkumulátor

Házon belül fejlesztett, LFP (lítium-vas-foszfát) kémiás akkumulátorcsomagot mutatott be a kínai Geely autógyártó csoport leányvállalataként működő Zeekr prémium villanyautó-márka, amely […]

további részletek
2020.06.25

A termálvizek szolgálhatnak „tiszta” lítiummal Európa számára

A lítium az elektromos autók akkumulátorainak alapvető összetevője. Az Európai Unió a klímavédelmi vállalásainak teljesítésében, illetve az európai városok levegőjének […]

további részletek
2023.01.15

Van otthon a fiókban régi telefonja? Jobb, ha most azonnal ránéz, még mielőtt elfüstöl

öbb beszámoló is megjelent a közelmúltban a furcsa szagot árasztó, netán robbanó régi telefonokról. Az ijesztő, a lítium-ion akkumulátorok sajátosságaival […]

további részletek
2018.01.10

Elkészült a gyulladásmentes akkumulátor

Egy amerikai kutatócsoport olyan lítium-ion akkumulátort fejlesztett, ami – szemben a hagyományos társaival – ellenáll a túlhevülésnek és a kigyulladásnak […]

további részletek