Volkswagen 100 millió dollárt fektet a kaliforniai szilárdtest-akkumulátor szakértő QuantumScape-be, azzal a céllal, hogy beszálljon a tömeges sorozatgyártásba.

Befejezte tervezett részesedésnövelését a Volkswagen-konszern a QuantumScape-nél, így 100 millió dolláros (28 milliárd forintos) befektetésével a vállalat legnagyobb autóipari részvényesévé vált. A két fél éppen ezért vegyesvállalatot alapított, hogy a szilárdtest-akkumulátorok tömeggyártását előkészíthessék. A tervek szerint ilyen energiaforrások 2025-től kerülnek piacra.

A szilárdtest-akkumulátorcellák technológiáját egyre többen az elkövetkező generációk elektromobilitásának egyik alapjaként tartják számon. Ez az akkumulátortechnológia a jelenleg használt lítium-ionos telepekhez képest több előnnyel bír, többek között nagyobb az energiasűrűsége, biztonságosabb, gyorsabban tölthető és kisebb a helyigénye is.

A VW-konszern számára, ami saját elektromosautó-kínálatán igen erősen dolgozik és 2030-ra mind a 300 modelljének villamosított alternatíváját elérhetővé kívánja tenni, ez az akkumulátortechnológia a főpróba, így Németországban már korai fejlesztési szinteket érhet el a QuantumScape szilárdtest akkumulátorainak teszteléseivel.

A 2010-ben alapított, san joséi központú QuantumScape csak Kaliforniában több mint 200 szabadalmat és szabadalmi bejelentést birtokol a szilárdtest-technológia terén.

autopro.hu

Kapcsolódó témák