Akkumulátor Blog

Akkumulátor-nagyhatalom lehet Magyarország

2022.05.25

2800 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az akkumulátorgyártás területén, a pénz bő 10 százalékát a kormány adta – írja a 24.hu cikke. Hazánk jelenleg a tizedik hely környékén állt a világban elektromos akkumulátorok exportja terén, de 2025-ben az EU-ban legalábbis már csak Németország és Lengyelország lehet e téren Magyarország előtt a jóslatok szerint. Palkovics László nyilatkozataiból azonban az derül ki, hogy még ennél is magasabbra céloz a kormány, és a második helyet igyekszik elérni.

Ebben segíthet, hogy az ország

17 településén jelentek meg a zömében ázsiai e-akkumulátor-beruházók,
összesen 20 cég több mint 2800 milliárd forintot fektetett be,
ehhez mintegy 308 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak.

A beruházások több év alatt valósulnak meg, de ez az összeg így is kiugró, hiszen a tavalyi rekordévben az összes szektorból együttesen 5,3 milliárd euró, azaz 1886 milliárd forintnyi beruházásról született megállapodás a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül.

Az akkumulátoros befektetők – úgy látszik – elégedettek azzal, amit a magyar kormány nyújt, legalábbis jellemző, hogy amelyik cég a második beruházásába is belefogott, az jóval nagyobb összeget invesztál, egyúttal nagyobb területen is építkezik, mint elsőre. Erősen koncentrálódnak a befektetések, az eddig bejelentett, illetve már zajló akkumulátoros beruházások zöme – majdnem 2500 milliárd forintnyi – hat céghez kötődik, de úgy tudni, ezzel nincs vége az akkumulátor-biznisznek, újabb beruházók érkezése várható – írja a 24.hu.

Eddig a legtöbbet, három részletben összesen több mint 1000 milliárd forintot a dél-koreai SK Innovation fektetett be, és ehhez az elérhető adatok szerint összesen 95 milliárd forint állami támogatást kaptak.

A két éllovas, az SK Innovation és a Samsung mellett akadnak még olyan cégek, amelyek százmilliárdos nagyságrendben ruháznak be a magyarországi akkumulátorgyártásba. Tavaly októberben derült ki, hogy a legnagyobb dél-koreai vegyipari konszern, az LG Chem és a japán Toray Industries mintegy 270 milliárd forint invesztícióval közös vállalkozásban hoz létre Nyergesújfalun egy akkumulátorszeparátor-gyárat, itt az akkumulátor egyik alkotórészét állítják majd elő. A gyár a tervek szerint 2028-ra érheti el a maximális kapacitását.

Egymást érték a bejelentések az év vége felé is, az LG Chem-Toray akcióhoz fogható óriásberuházást konferálhatott be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberben. Ezúttal 264 milliárd forintról van szó, és a lítium akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó dél-koreai EcoPro BM kezd beruházásba Debrecenben.

mfor.hu


Kapcsolódó információk

2013.11.25

Vízálló külső akkumulátor az EVOLVE-tól

Új, vízálló külső akkumulátort vezetett be az EVOLVE, amely nemcsak nagy kapacitású, de megfelel az IP67-es szabványnak is. Hab a […]

további részletek
2008.08.27

Lítium alapú akkumulátorok

A hatvanas években kifejlesztett nikkel-kadmium akkumulátorokat, majd a nyolcvanas években megjelent nikkel metál-hidrid akkumulátorokat egyre több területen váltják fel a […]

további részletek
2008.10.02

Keresik az akkumulátor utódját

Ígéretes jelöltek: nanocsöves ultrakondenzátorok Népszabadság • Szentgyörgyi Zsuzsa • 2008. március 31. Életünk központjába került a biztonságos energiaellátás. Egyre sokasodnak […]

további részletek
2015.06.15

Dupla akkumulátor kerül a telefonokba

A Gionee hamarosan egy olyan okostelefont fog bemutatni, melynek borítása alatt két darab akkumulátor rejtőzik. Azt egyelőre nem tudni, hogy […]

további részletek