Akkumulátor Blog

Akkumulátorkímélő praktikák Android mobilokra

2022.10.15

Kikapcsolás, fényerőcsökkentés és a konnektor állandó vizslatása helyett, hat élhető megoldást mutatunk be, az akkumulátor üzemidejének optimalizáláshoz.

A cserélhető akkumulátor ideje már régen lejárt, helyette itt vannak azok a megoldások, amelyekkel az amúgy is hosszú távú működési idő még tovább növelhető.

Az akkumulátor használatának optimalizálása: az androidos telefonok alapértelmezés szerint optimalizálják az alkalmazások használatát. Bár általános optimalizáló eszközt nem futtathatnak, ellenőrizhetik az egyes alkalmazásokat, hogy optimalizálva vannak-e. Az optimalizálás kikapcsolható, így érdemes figyelmet fordítani arra, hogy az bekapcsolva maradjon, ezt a funkciót az állapot menüsávban találjuk.

Az alkalmazások „alvó üzemmódba” helyezése: androidos készüléken az alkalmazásokat „alvó üzemmódba” lehet helyezni, ami sok energiát megspórol azzal, hogy leállítja az alkalmazások futtatását a háttérben, amikor azok nincsenek használva. Így nincsenek akkumulátort merítő frissítések, értesítések sem. Az alkalmazásokat „mélyalvásba” is lehet helyezni, ez az opció lehetővé teszi, hogy az alkalmazások csak akkor működjenek a háttérben, amikor használatban vannak. Ezzel a lépéssel megakadályozható, hogy az alkalmazások fussanak a háttérben az alvó üzemmódot követő használat után.

Az adaptív akkumulátor és az adaptív fényerő engedélyezése: két akkumulátorkímélő funkció is elérhető a mobilokon: az „Adaptív akkumulátor” és az „Adaptív fényerő” szabályzása. Mindkettőt MI-vezérli, öntanulók, a mobil előbb-utóbb „rájön”, hogyan használja a mobil tulajdonosa az alkalmazásokat és a képernyőt, és a szokásaihoz igazítja azokat. Az ötlet lényege, hogy az alkalmazások és a kijelző csak akkor vesznek el energiát az akkumulátorról, amikor szükség van rájuk. Alapértelmezés szerint mindkét opció aktív, de sosem árt ellenőrizni és megbizonyosodni róla. (Amíg az MI megtanulja a szokásainkat, többször hibázik. Ha ezt kibírjuk – mint a gyerekeknél –, akkor talán jobban járunk, mint ha a hibák miatt kikapcsoljuk az energiatakarékos funkciókat.)

Alkalmazás használata: a Google Play-en számos olyan alkalmazás található, amely azt ígéri, hogy segít az akkumulátor energiájának megtakarításában – és sok közülük valóban hatékony. A két legismertebb az AccuBattery és a Greenify. Az AccuBattery méri az akkumulátor időbeli felhasználását. A Greenify eközben lehetővé teszi, hogy az alkalmazásokat hibernálásra kényszerítse (függetlenül attól, hogy akarják-e), így megkímélve a tulajdonost a nem kívánt akkumulátor-használattól.

Kapcsolja ki a felesleges alkalmazásokat – vagy távolítsa el azokat: soha nem árt rendszeresen ellenőrizni az alkalmazásokat, megszabadulni azoktól, vagy korlátozni azokat, amelyek feleslegesen használják az akkumulátor energiáját.

Akkumulátor-takarékos üzemmód használata: bekapcsolhatunk egy akkumulátorkímélő energiafelhasználási módot is, ennek kimaxolt változata a maximális energiatakarékos üzemmód, ami a lehető legtöbb energiát spórolja meg, azáltal, hogy megakadályozza, hogy az alkalmazások a háttérben adatokat vagy a tartózkodási helyet használjanak, kikapcsolja az Always On Display funkciót, és sötét módot használ egyszerűsített kezdőképernyővel.

itbusiness.hu


Kapcsolódó információk

2020.04.05

A lítium-kén akkumulátorok forradalmasíthatják az energiatárolást

A melbourne-i Monash Egyetemen olyan akkumulátorokat fejlesztettek ki, amelyek elektromosságtároló kapacitása ötszöröse a mai lítiuminonos elemeknék. A tesztek során a […]

további részletek
2012.05.07

Túlmelegszik az új iPad

Alig néhány nappal a hárommillió eladott példányt hozó premier után tömegével kezdtek el panaszkodni a harmadik generációs iPad tulajdonosok. A […]

további részletek
2019.06.25

Nem bírják olyan jól az iPhone-ok, ahogy az Apple állítja

A több mint 60 éve létező, brit Which? fogyasztóvédelmi csoport vizsgálata szerint az Apple „túloz” az egyes iPhone-modellek üzemidejével kapcsolatban. […]

további részletek
2016.08.25

Feltalálták az akkumulátorok Szent Grálját

Évek óta próbálkoznak azzal kutatók, hogy új akkumulátortechnológiát fejlesszenek ki, ám a kutatások rendkívül lassan haladnak. Az amerikai energetikai minisztérium […]

további részletek