Akkumulátor Blog

Áttörés: megcsinálták a mobilt, melyben nincs akkumulátor, mégis lehet vele telefonálni

2017.09.05

Hosszú évek munkájába került a Washingtoni Egyetem kutatóinak, de sikerült: elkészült az akkumulátor nélkül működő telefon prototípusa. Megvolt a próbahívás is.

“Hello, hello. Egy akkumulátor nélküli telefonról hívlak” – a Wired helyszíni beszámolója szerint ezek voltak az első szavak, melyek elhangzottak az aksimentes telefon prototípusának első hanghívásában. A találmány egy lehetséges megoldási utat kínál a hosszú évek óta egyre több kutatót (is) foglalkoztató problémára, melyet az újabb és újabb hordozható kütyük jelentenek: gyakran kell őket tölteni.

A Washingtoni Egyetem szakemberei által megalkotott készülék prototípusában egyáltalán nincs akkumulátor. A működéséhez szükséges energiát a visszaszórás (backscatter) technológiát alkalmazva nyeri ki a készülék a “levegőből”: az éterben szinte mindenhol jelen lévő, eszközök milliárdjai által szórt rádióhullámok sugárzásából.

A régóta ismert, a hidegháborús időszakban kémkedési céllal is használt megoldás hátránya, hogy a jelenlegi fejlettségi szinten meglehetősen kevés energiát termel, miközben a hanghívás lebonyolításához többre van szükség. A Wired szerint éppen ezért az egyetem Seattle-ben lévő laborjában alig volt hallható a teszthívás, de tény, hogy megvalósult. És már az is komoly áttörésnek számít, hogy egy ilyen eszközzel sikerült hanghívást bonyolítani, egy közelben lévő kísérleti bázisállomás segítségével.
© University of Washington

Megoldandó feladat ugyanakkor bőven akad még a tudósok előtt. A projekt egyik kutatója, Vamsi Talla szerint például sokkal jobb hangminőséget kell elérniük. Mivel egy érintőképernyő működtetése rengeteg energiát emészt fel – ahogy ezt érezzük saját mobilunknál is –, a szakemberek terveiben az szerepel, hogy E-Ink/e-papír képernyővel működhet majd a telefon. (Ez az, ami a jobb e-könyv-olvasókban is van, és amelynek csak a képernyő tartalmának változtatásához van szüksége energiára, a kép stabilan tartásához nincs.)

A labort vezető Joshua Smith szerint a technológia gyakorlati alkalmazásaként azt képzelhetjük el, hogy amikor majd teljesen lemerül készülékünk aksija, az alapvető feladatokra – így hanghívásra és sms-küldésre – továbbra is használhatjuk majd a mobilt.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2014.03.25

Két hétig bírja töltés nélkül az új okostelefon

Egy készülék azoknak, akik csak a lehető legritkábban szeretnék töltőre dugni smartphone-jukat. Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy amennyiben […]

további részletek
2013.11.25

Vízálló külső akkumulátor az EVOLVE-tól

Új, vízálló külső akkumulátort vezetett be az EVOLVE, amely nemcsak nagy kapacitású, de megfelel az IP67-es szabványnak is. Hab a […]

további részletek
2014.06.15

Több akkumulátor a Google moduláris telefonjaiban

Az egyénire szabás új szintjét érhetjük majd el a moduláris készülékekkel, egynél több akkumulátorral. A cég a napokban tette közzé […]

további részletek
2022.10.15

Akkumulátorkímélő praktikák Android mobilokra

Kikapcsolás, fényerőcsökkentés és a konnektor állandó vizslatása helyett, hat élhető megoldást mutatunk be, az akkumulátor üzemidejének optimalizáláshoz. A cserélhető akkumulátor […]

további részletek