Akkumulátor Blog

Áttörést ért el akkumulátorok terén egy ausztrál cég

2022.01.15

Az ausztrál Graphene Manufacturing Group (GMG) egy új, grafén-alumínium-ionos akkumulátortechnológiát fejlesztett ki, ami a mostani lítium-ionos akkuknál hatvanszor gyorsabban tölthető.A GMG által kifejlesztett technológiát kezdetben érmecellákban kell használni, de már 2024-től lehetséges lesz elektromos autók tasakcelláiban is használni. A gyorstöltési képesség mellett a GMG azt ígéri, hogy egy cella háromszor annyi energiát képes tárolni, mint a legjobb alumínium alapú cellák.

A „stabil alapanyagoknak” köszönhetően a sejtek fenntarthatóbbak és könnyebben újrahasznosíthatók. A cég szerint tartósabb is lesz az új akku, akár háromezer ciklust is megélhetnek az ilyen akkumulátorok.

A GMG által fejlesztett cellák energia sűrűsége 150 és 160 wattóra/kilogramm között mozog, míg teljesítménysűrűsége hétezer watt/kilogramm. A tasakcellára vonatkozó értékek nem ismertek.
Hihetetlen töltési idő

A cég a Queenslandi Egyetem Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézetének technológiáját használja a fejlesztéseihez. Ez lehetőséget biztosít az alumíniumatomok behelyezésére a grafén síkok apró lyukaiba – ez nagy különbség a többi alumínium alapú cellához képest, amelyek a hagyományos grafitra támaszkodnak.

Craig Nicol, a GMG ügyvezető igazgatója szerint az érmecellát tíz másodperc alatt fel lehet tölteni, ami a szakember szerint szinte szuperkondenzátorrá teszi az eszközt, mellyel egyelőre hőmérsékleti problémák sem adódtak.

A kanadai tőzsdén jegyzett vállalatnak még nincs termelő létesítménye és nagy vevője sem a grafén-alumíniumion akkumulátorra. A GMG nyitott a gyártási megállapodásokra – írja az electrive.com.

autopro.hu


Kapcsolódó információk

2014.07.15

Már készül az okosmobil, amit csak hetente kell tölteni

A Microsoft kutatói két kicsi akkumulátorral tennék extra hosszú üzemidejűvé a telefonokat. A Microsoft kutatórészlegének munkatársai szerint nemcsak a lassan […]

további részletek
2012.05.07

Túlmelegszik az új iPad

Alig néhány nappal a hárommillió eladott példányt hozó premier után tömegével kezdtek el panaszkodni a harmadik generációs iPad tulajdonosok. A […]

további részletek
2020.11.15

Tizenkét gigawattnyi akkumulátor-kapacitás oldhatja meg Kalifornia akut áramproblémáját

Nem csak erdőtüzek sújtják Kaliforniát, de folyamatos problémát jelentenek az áramkimaradások. A valaha volt egyik legnagyobb tűzvésszel küzd az amerikai […]

további részletek
2015.10.25

Gyorsan meríti és lassítja mobilját a Facebook alkalmazása? Törölje, és állítsa be ezt

Az alsó- és középkategóriás mobiltelefonokon szinte luxus a Facebook alkalmazását használni, hiszen sokszor lassítja a telefont, az akkumulátor pedig jóval […]

további részletek