A Fortum szerint a cég áttörést ért el új technológiájával, aminek köszönhetően kisebb környezeti terheléssel lehet újrahasznosítani a lítiumos akkumulátorokat. Azt azonban egyelőre nem árulta el a finn vállalat, hogy pontosan mit alkotott.

Az áttörésről beszámoló közleményében a Fortum azt írja, hogy az elektromos (vagy részben elektrifikált) járművek terjedésével egyre nagyobb szükség van a lítium-ionos akkumulátorok környezetbarát újrahasznosítására, hiszen a lítium nehezen előállítható alkotóelem, ami ráadásul fogy. Ezekkel a tényekkel nem lehet vitatkozni, ahogy azzal sem, hogy örömteli, ha sikerül áttörést elérni a területen.

Azt azonban még nem árulta el a finn cég, hogy milyen technológiával és hogyan hasznosítaná újra hatékonyabban a lítiumot, ahogyan azt sem lehet tudni, mennyivel lesz hatékonyabb ez az eljárás, amit viszont már szabadalmaztatott is a vállalat. A közlemény szerint az újrahasznosítás mellett alapanyagokat is tudnak majd gyártani az akkukhoz.

Komolyan kell venni a vállalatot

Az electrive.com cikke szerint hiába a kevés részlet, a Fortum minden bizonnyal nem blöfföl, ugyanis korábban már kidolgozott egy hidrometallurgiai eljárást, amivel az akkumulátorok alapanyagainak akár 80 százalékát is képesek újra felhasználni.

A Fortum idén márciusban a német Basffal és a Nornickellel is kötött megállapodást akkumulátorok újrahasznosításáról.

autopro.hu