Akkumulátor Blog

Az akkumulátorok élettartartama javítható egy ügyes fogással

2024.03.25

Az Apple készülékeiben és az androidos okostelefonokban is elérhető az adaptív, más néven intelligens vagy optimalizált töltés. Ezzel növelhetjük a telepek élettartamát.

A hordozható elektronikus eszközök lítiumion-akkumulátora az idő előrehaladásával fokozatosan degradálódik, vagyis egyre kevesebb üzemidőt tudnak biztosítani. Az okostelefonokban azonban elérhető az adaptív (más néven intelligens vagy optimalizált) töltés, ami meghosszabbítja a telepek élettartamát. Ha a funkció aktiválva van, akkor a készülék 80 százalékos szint fölött leállítja a műveletet bizonyos helyzetekben és időpontokban.

A legtöbb okostelefon megtanulja a felhasználó alvási idejét, és a 80 százalék feletti töltés befejezésével megvárja a felébredés előtti időt. Az iPhone 14 és korábbi modellek esetében a Beállítások – Akkumulátor – Akkuállapot és töltés lehetőséget kell megnyitni, majd ott bekapcsolni az Optimalizált akkutöltés beállítást.

Az iPhone 15-modelleken a Beállítások – Akkumulátor – Akkuállapot és töltés– Töltésoptimalizálás menüben választható az Optimalizált akkutöltés, a 80 százalékos korlát és a Nincs beállítás. A 80 százalék korlát esetén nem tölt fel teljesen a készülék, mivel az iPhone leállítja a műveletet, ha az akkumulátor nagyjából 80 százalékra töltődött fel.

Ha a telep töltöttsége 75 százalékra csökken, a töltés addig folytatódik, amíg a szint ismét el nem éri a 80 százalékot. A vállalat felhívja arra is a figyelmet, hogy az optimalizált akkutöltésnek legalább 14 napra van szüksége, hogy megtanulja a töltési szokásokat, így addig nem fog bekapcsolni. A funkció az összes androidos okostelefonon (Samsung Pixel stb.) is elérhető, ugyanúgy a Beállítások – Akkumulátoron belül.

A gyártók általánosságban pedig azt tanácsolják, hogy az első bekapcsolás után érdemes teljesen feltölteni a készüléket. Amennyiben lehetséges, soha ne merítsük le teljesen a telepet, illetve megbízható boltokból, jó minőségű töltőfejet és kábelt szerezzünk be. Azt is javasolják, hogy ne hagyjuk a telefont a töltőn, amíg nem tartózkodunk otthon.

vg.hu


Kapcsolódó információk

2018.06.15

Olcsó akkumulátor jön Nissan Leafhez

Egyelőre a japánban érvényes ajánlatot ismerjük: a 650 ezer jenes, azaz 1,55 millió forintos új ár helyett a 24 kWh-s […]

további részletek
2023.08.15

A kínaiak viszik piacra az évtizedek óta ismert technológiát, amivel lítiumos akkumulátorok is kiválthatók

Miután tavaly megtört a lítiumos akkumulátorok árcsökkenése, jókora figyelem szegeződött az alternatív energiatárolási lehetőségekre, amelyek kifejlesztésében mostanában jellemzően kínai cégek […]

további részletek
2020.12.25

Akkumulátor-óriást dob piacra a Motorola

Három napig elegendő lenne a kakaó, viszont a feltöltés is sokáig tart majd. A Lenovo birtokában lévő márka már korábban […]

további részletek
2021.08.05

Az akkugyártók sokat várnak a Németország alatt felfedezett óriási lítiummezőtől

400 millió elektromos autó számára lehetne akkumulátort készíteni abból a lítiummennyiségből, ami Németország délnyugati részében található. Óriási lítiummező található Németországban […]

további részletek