Akkumulátor Blog

Csak tölteni ne kezdjük el a mínuszokban lemerült telefont

2018.05.05

Szánkózás vagy egy téli túra során az okostelefon váratlanul megadta magát, és kikapcsolt? Hogyan óvhatjuk meg telefonunkat attól, hogy a mínuszok tönkretegyék?

Az, hogy télen az okostelefonok jobban merülnek, mint a melegebb évszakokban, nem legenda. Gyakorlatilag minden más akkumulátorról működő eszköz üzemidejét jelentősen befolyásolják a mínuszok. Síelés alatt a fényképezőgép vagy az akciókamera üzemideje is rövidebb lesz, mint amit nyaraláskor tapasztalhattunk.

De mi ennek az oka? A jelenleg használatos eszközökben többségében alkalmazott lítiumion-akkumulátorok működési elvéig lehet visszavezetni az okokat.

Az akkumulátor egy olyan energiatároló eszköz, amely az előzetesen belevezetett villamos energiát vegyi energia formájában tárolni tudja. A telepekben a pozitív töltésű elektróda (az anód) felől egy kémiai reakció, a kisülés során áramlanak az elektronok a negatív töltésű elektróda, a katód felé. Ekkor, a kisülés során a vegyi energia visszaalakul villamos energiává, és látja el az eszközt elektromos töltéssel.

Azonban a lítiumion-akkumulátorok működése is szobahőmérsékleten ideális, hidegben a kémiai reakció, vagyis a kisülés lelassul. Ez szerencsésebb esetben csak az akkumulátor kapacitásának ideiglenes csökkenését okozhatja, szélsőségesebb esetben azonban előfordulhat az is, hogy az akkumulátor képtelen kellő feszültséget biztosítani az eszköznek, amely így kikapcsol. Nem szükséges magyarázni, hogy télen ezért minden esetben teljesen feltöltött készülékkel érdemes eleve útnak indulni.

Egy másik járulékos jelenség lehet a hidegben, hogy lelassul, vagy szaggatni kezd a telefon képernyője: ez az LCD érintőkijelző képpontjait alkotó folyadékkristályok reakcióidejének csökkenésének köszönhető. Kisebb mértékben, de az egyes telefonokba szerelt OLED-kijelzők szerves fénykibocsátó diódái is érzékenyek lehetnek erre a jelenségre.

Mi a megoldás? A legjobb, ha a téli túrák alatt belső zsebben, vagy a kabát oldalzsebében, a kezünk mellett tartjuk a készüléket, a lényeg, hogy testünk melege elérje, így ne, vagy csak kis mértékben tudjon lehűlni.

Ne kezdjük el tölteni a jéghideg telefont!

Az Apple honlapján elérhető hivatalos tanácsok szerint a gyártó telefonjaiba szerelt telepek 0 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten teljesítenek a legjobban. A vállalat arra is felhívja a figyelmet, hogy a nagyon lehűlt telefonokat nem szabad elkezdeni tölteni, mert ez a folyamat tönkreteheti a telepet – ez egyébként más gyártók készülékei esetében is ajánlható. Ha tehát nem vagyunk vészhelyzetben, akkor csak otthon, vagy a fokozatosan bemelegedő autóban kezdjük el tölteni a hidegben lemerült telefont.

Egy másik veszélyforrás lehet a páralecsapódás, amely a nem vízálló kivitelű telefonokat fenyegeti. Ezeket sem szabad hazaérve mondjuk a radiátorra fektetni, inkább szép fokozatosan kezdjük átmelegíteni a készüléket, először mondjuk az előszobában hagyva, hogy a nedvesség károkozás nélkül elpárologhasson belőle.

Szerencsére ma már egyre több okostelefon vízálló kivitelű, például a Samsung Galaxy S8 vagy az iPhone 8 is, ezek belsejében így nem tud lecsapódni a pára.
Hővédős tok, hogy a telefonunk se fázzon!

Mostanra a kiegészítőket gyártó cégek is meglátták a piaci lehetőséget az okostelefonok téli védelmében, több cég is gyárt már ugyanis hőszigetelő tokokat.

  • Az Optimal nevű tok például fűteni és hűteni is képes a belé helyezett készüléket.
  • A Salt nevű tok is egyaránt alkalmas hideg és meleg elleni védelemre.
  • A Snow Lizard nevű speciális tokba a hőszigetelés mellett napelemet és egy másodlagos vésztöltő akkumulátort is beépítettek.

Ha szeretnénk hosszú ideig maradéktalanul használni okostelefonunkat, sem azt, sem például az autós navigációs eszközt nem szabad télen az autóban hagyni az éjszakai fagyokra, az extrém igénybevétel ugyanis teljesen tönkreteheti a telepet.

24.hu


Kapcsolódó információk

2020.01.25

Tényleg gyorsabban merülnek a telefonok télen

Nem legenda, sajnos az akku technológia még nem fejlődött eleget. Habár a telefonokkal egyre szebb képeket lehet csinálni, egyre erősebb […]

további részletek
2020.03.15

Melyik telefon akkuja bírja a legtovább?

Már kapható 6.000 mAh-s akkumulátorral szerelt okostelefon is, azonban nem kézenfekvő, hogy a nagyobb akku magasabb üzemidőt is jelent. A […]

további részletek
2012.06.08

Ritkaföldfém-függőség – Kína “kőolaja”

A ritkaföldfémek a mai technológiában nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Felhasználási területük rendkívül széleskörű, a számítástechnikától a hadiiparon keresztül a nukleáris […]

további részletek
2024.02.15

Ez az akkumulátor akkor töltődik, ha te sírsz

A szupervékony akksi elsősorban az intelligens kontaktlencsék áramellátásáért felelne. Ha már gondolatolvasó sapka is létezik, talán annyira nem meglepő, hogy […]

további részletek