Bemutatta a világ első, cserélhető akkumulátoros kétkerekű elektromos járművek számára tervezett szilárdtest-akkumulátorát a Gogoro, amely jó eséllyel új szintre emeli az elektromos közlekedés ezen formáját, de akár más szegmensek járművei felé is kaput nyithat. A Gogoro a távol-keleti elektromobilitás egyik legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát, több mint egymillió kis méretű, hordozható (9,5 kg), és kézzel könnyedén kicserélhető akkumulátort gyártott le, amelyeket az elektromos robogósok a több ezer akkucserélő állomás valamelyik pillanatok alatt telire cserélhetnek.

A tajvani vállalat a kerámiaelektrolitos szilárdtest-akkumulátorok vezető szakértőjével, a ProLogium Technology-val állt össze az újfajta aksi kifejlesztéséhez. A technológiát egyelőre prototípus formájában mutatták be, és nincs információ arról, hogy mikor jelenik meg az akkucserélő állomásokon, az viszont bizonyos, hogy teljesen kompatibilis lesz a piacon lévő járművekkel.

A Gogoro jelenlegi akkumulátorának 1,7 kWh-s kapacitását a szilárdtest technológia 2,5 kWh-ra növeli, ennek megfelelően legalább 40%-kal növekszik az elérhető hatótávolság is, valamint az akkupakkok töltése is gyorsul. De nem csak emiatt tartják a szilárdtest-akkumulátorokat a jövő megoldásának, hanem a biztonságuk miatt is, hiszen a szilárd elektrolit megakadályozza, hogy az akkuban a töltések és merítések során kialakuló tüskék (dendritek) rövidzárlatot, s ezáltal tüzet okozzanak.

villanyautosok.hu