Egy helyett két kicsi akkumulátor kellene az okostelefonokba

A Microsoft kutatói olyan okostelefont akarnak készíteni, amely egy feltöltéssel egy héten át működik.
Ranveer Chandra, a cég mobilitási és hálózati kutatási részlegének munkatársa elmondta, hogy az elmúlt 15 évben csupán kétszeresére nőtt az akkumulátorok energiatárolási képessége, ezzel szemben a többi alkatrész fejlődése négyszeres sebességgel zajlott. A processzorok és más egységek egyre többet fogyasztanak, az akkumulátorok pedig nem képesek ezt a tempót követni.

Chandra úgy vélte: nincs értelme az új és jobb akkumulátortechnológiákra várni, sokkal nagyobb előrelépést lehetne elérni azzal, ha a jelenlegi technológiák használatát intelligensebbé tennék. Vagyis nem az akkumulátorokat akarják újra feltalálni, hanem a hatékonyságukat akarják növelni.

A Microsoft szakemberei úgy gondolják, hogy a jövőben két kisebb egységgel kellene kiváltani a mostani lítium-ionos akkumulátorokat. Az egyik egység biztosítaná a játékok és más nagy energiaigényű programok, a másik pedig az alapvető alkalmazások és a készenléti üzemmód működését. A jelenlegi akkumulátorok ugyanis kompromisszumot jelentenek a teljesítmény és a hatékonyság között, az alkalmazásspecifikus energiaellátás segítségével viszont biztosítható az optimális üzemidő.

Az óriáscég munkatársai az első prototípusokkal 20-50 százalékos üzemidő-növekedést tudtak elérni. A jövőben ehhez jöhet még az üzemidő szoftveres javítása. Ez utóbbi részben már működik például a Windows 8-ba beépített megoldás keretében, ennek ellenére a projekt most “csak” kutatási kezdeményezés, a Microsoft részlege további ötleteket akar megvizsgálni és megvalósítani.

sg.hu