Német kutatók sósvizes oldatot alkalmazó akkumulátoron dolgoznak, amely felválthatja a jelenleg használt lítium-ion telepeket. Az újfajta akku, a korábbival szemben nem gyúlékony és gyártásához nincs szükség kifogyóban lévő ritka alapanyagokra.

A dübendorfi EMPA anyagkutató intézet szakemberei nemrég mutatták be találmányuk mintapéldányát, amelyben nagy sűrűségű sóoldat biztosítja az elektrolitet, az elektromos ionok áramlását. A Sony konszern csaknem 30 évvel ezelőtt vezette be a lítium-ion elemeket, amelyeket napjainkban a mobiltelefonokban, a laptopokban, a fényképezőgépekben és újabban az elektromos autókban is találunk.

Ennek az akkufajtának nagy előnye, hogy terjedelméhez és súlyához képest sok elektromos energiát tud tárolni – hasonlítsuk csak össze a járművek hagyományos ólom akkumulátoraival. A lítium-ion telepekben azonban kobalt és grafit szolgál elektródaként és mindkét nyersanyag utánpótlása egyre bizonytalanabb. E kritikus anyagokat mindössze néhány országban hozzák felszínre, köztük olyanokban, ahol az ingatag politikai viszonyok veszélyeztethetik a kitermelést.

Jövőre jön a napkollektoros autó

Sokan kivitelezhetetlennek tartották, hogy napkollektorral felszerelt autó elég energiát termeljen ahhoz, hogy közlekedni lehessen vele. De 2019-re forgalomba kerülhet a szolárautó

.

A villanyautók, valamint a napenergia elterjedésével rohamosan nő az akkumulátorok utáni kereslet. Nemcsak a járműveknek van szükségük akkukra, hanem a napenergiát hasznosító telepeknek, házaknak, hogy kiegyenlíthessék az energia fogyasztását és tárolását. Ebben a helyzetben könnyen kritikussá válhat a nyersanyag-ellátás és mindenképpen az alapanyagok árának növekedésével kell számolni, mutatnak rá szakemberek.

Az egyik alternatívát jelentenék a nátriumot és sós vizet tartalmazó telepek, amelyeknél nincs akadálya az alapanyagok előállításának. Az új típusú telep egyúttal háromszor annyi elektromos energiát tud tárolni, mint a lítium-akku. Jóllehet a német kutatók mellett előállításán más országokban is dolgoznak, gyártásának bizonyos kérdései még megoldásra várnak.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó témák