A technológiai fejlődés egyik aktuális problémája az akkumulátorok kapacitásának limitációja. Nem lehet a végtelenségig növelni, és nincs végtelen mennyiségű alapanyag sem, így idővel a kapacitás csökken és kevesebb áram tárolására képesek. Egyszerűsítve: az eszközök egyre többször szorulnak töltésre.

A jelenlegi lítium-ion akkumulátorok körülbelül 300-500 feltöltési ciklust bírnak, majd kapacitásuk az eredeti 80-85%-ára zuhan vissza. Most a Nanyangi Műszaki Egyetem egyik szingapúri kutatócsoportja azt állítja, hogy egy új, általuk kifejlesztett eszköz képes visszaállítani az akkumulátor eredeti kapacitásának körülbelül 95%-át. Ez azért bír hatalmas potenciállal, mert jelentősen csökkenne az akkumulátorgyártás szüksége, ami nem csak a nyersanyagok szempontjából előnyös, de kímélné a környezetet is.

A technológiával kb. 10 óra alatt érik el a megfelelő állapotot. Persze ettől függetlenül továbbra is csökken majd a kapacitás, de a művelet többször bevethető. Sőt, nem csak az okostelefonoknál vagy laptopoknál jön jól, hanem az elektromos autóknál is.

Az eljárás egyébként roppant egyszerű: gyakorlatilag egy harmadik elektród kerül az akkumulátorhoz a meglévő kettő mellé, amely képes eltávolítani azon kémiai anyag lerakódását az elektródákról, amely a kapacitás csökkentését okozza. A szakemberek egyébként hozzátették, hogy tavaly már egy okostelefonhoz készült prototípust is teszteltek, sikerrel. Nem csoda hát, hogy az olyan cégek, mint az Apple, a Samsung és a Panasonic már érdeklődnek a technológia iránt.

http://hu.ign.com