A nem is kicsi előrelépést a graféngolyó hozhatja el, ha minden jól megy, akkor még ebben az évtizedben.

Az ultramobil eszközök terjedésével a jelenleg alkalmazható akkumulátortechnológiák egyre inkább korlátozzák a fejlesztéseket. Érzi ezt a Samsung is, így bejelentették, hogy újfajta megoldással javítanának a lítiumion akkumulátorok képességein.

A Samsung Advanced Institute of Technology kutatócsoportja a Samsung SDI és a Szöuli Nemzeti Egyetem fejlesztőivel együttműködve egy új koncepciót dolgozott ki. Ez az úgynevezett graféngolyóra épül, ami valójában szilícium-dioxid háromdimenziós struktúrájú szintetizált formája. A lítiumion akkumulátor ilyen graféngolyókat tartalmazna, méghozzá úgy, hogy befedje az anyag katódját és anódját is. Ennek az az előnye, hogy a graféngolyók megvédik a katódot azoktól a káros hatásoktól, amelyek az akkumulátor belsejében lejátszódnak a használat közben, továbbá értékes mellékhatás, hogy a grafén rendkívül gyors elektronmobilitást biztosít, így az aktuális megoldáshoz képest jelentősen csökkenti az akkumulátor feltöltéséhez szükséges időt.

A Samsung mérései szerint az új rendszert alkalmazó akkumulátorok 45%-kal nagyobb kapacitást kínálhatnak, miközben akár ötször gyorsabban tölthetők fel a jelenlegi lítiumion megoldásokhoz viszonyítva. Előbbi főleg abból adódik, hogy a graféngolyókkal rendelkező akkumulátorcellák volumetrikus energiasűrűsége 27,6%-kal nagyobb, a graféngolyók nélküli opcióhoz képest. Az új koncepció további előnye, hogy nagyon strapabíró, mivel 500 töltési ciklus után is megőrzi a kapacitása 76,8%-át 5 és 60 °C-os hőmérséklet között.

Sajnos a vállalat nem beszélt arról, hogy az új akkumulátortechnológia mikor kerülhet a végfelhasználóknak szánt eszközökbe. A kulcskérdés nyilván a gyártástechnológia, ami eléggé eltér a jelenlegi modelltől, de a Samsung szerint a szükséges anyag előállítása nem jár majd túl magas költségekkel.

A bevezetésre vonatkozóan a Samsung SDI lényegében az évtized végét adta meg, és ez az optimista álláspont, tehát könnyen lehet, hogy a következő évtized elejére csúszik a technológia elérhetősége, ami egyébként bevethető szinte mindenhol, kisebb vagy nagyobb akkumulátort igénylő termékekben.

proharver.hu

Kapcsolódó témák