Akkumulátor Blog

Forradalom a villanyautózásban, már jövőre jöhetnek a korszakváltó akkuk

2021.02.05

Extrém gyors töltés, hosszú hatótávolság, maximális üzembiztonság: ezt kínálják a szilárdtest-akkumulátorok. A technológia már jövőre megjelenhet a Toyotánál.

A modern akkumulátorok evolúciójában a szilárdtest-akkumulátorok jelentik a következő lépcsőfokot. A technológia lényege, hogy a szokásos folyékony elektrolit helyett szilárd anyag tölti ki az elektródák közötti teret.

Ez megoldást jelenthet a villanyautózás minden problémájára: akár kétszer-háromszor nagyobb energiasűrűség, kisebb méret és tömeg, kisebb hőérzékenység, fokozott tűzbiztonság, villámgyors tölthetőség, valamint extrém hosszú élettartam jellemzi a szilárdtest-akkumulátorokat. A Toyota fejlesztési programjában olyan konfiguráció szerepel, amely 30 év használat után is megőrzi eredeti kapacitásának 90 százalékát.

Eddig úgy volt, hogy a legjobb esetben is csak 2025 táján jelenhetnek meg az első szilárdtest-akkumulátorok. A Nikkei Asia gazdasági lap azonban úgy tudja, a Toyotának sikerült felgyorsítania a fejlesztést, és már 2021-ben bemutathatja első prototípusát, amely ezt a technológiát alkalmazza. „Nem sokkal később” pedig a típus szériaérett változata is bemutatkozhat.
Forrás: Toyota

A szilárdtest-akkumulátorok túlzás nélkül új korszakot nyithatnak az elektromos autózásban. A legfrissebb eredmények szerint tíz perc töltéssel akár 500 kilométeres hatótáv érhető el. A szilárdtest-technológia csupán azért nem tekinthető az akkumulátorok Szent Gráljának, mert ugyanúgy lítiumot alkalmaz, mint a lítium-ion akkumulátorok, márpedig a Föld lítiumkészletei végesek.

Ebből a szempontból nagyon is ígéretes a Toyota egy másik, napokban bejelentett kutatási iránya: a cégcsoport észak-amerikai kutatóintézetében magnézium alapú akkumulátorokkal kísérleteznek. A lítiummal szemben a magnézium gyakorlatilag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre az óceánokban, ahonnan ráadásul viszonylag olcsón és energiahatékonyan ki is vonható.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2013.11.15

Sóból készülne a világ legolcsóbb akkuja

Az aranyáron mért lítium kiváltását célozza egy új kutatás, amely szerint a fillérekért rendelkezésre álló nátrium-klorid biztosítaná a tartóselemek új […]

további részletek
2021.09.15

Különleges akkumulátort fejlesztettek a svéd kutatók

Cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek svéd kutatók, ennek segítségével a jövőben húszemeletes betonépítmények tárolhatják az energiát – írja az MTI. A […]

további részletek
2023.02.25

Kénsavhiány fenyegeti a világot, megbénulhat az akkumulátor-gyártás

A Royal Geographical Society (a Brit Földrajztudósok Intézetével közösen) The Geographical Journal című folyóiratban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a kénsav […]

további részletek
2015.12.25

Szállítja otthoni akkumulátorait a Tesla

A cég elindította pilot programját, egyelőre csak a 7 kWh-s modellek kerülnek ki a vásárlókhoz, a nagyobb, 10 kWh kapacitású […]

további részletek