Grafénnel leheltek új életet Edison akkumulátorába

A Thomas Edison által több mint száz éve kifejlesztett, tölthető akkumulátoros technológiát fejlesztette tovább a Stanford Egyetem csapata.

Az eredeti nikkel-vas akkumulátort a 20. század elején fejlesztették ki az elektromos autók meghajtására. Azonban napjainkban már csak néhány vállalat használja, főleg azért, hogy a napelemekből és szélturbinákból származó többletelektromosságot eltárolja. Az eredeti Edison-akkumulátort órákig tartott feltölteni, tökéletesített verziója már percek alatt képes erre. A kutatásról a Nature Communications folyóirat számolt be.

Az eredeti akkumulátor nikkelkatódból és vasanódból állt, melyeket lúgos oldatban fürdetnek. Általában szenet használnak vezető anyagként, a Stanford csapata viszont a teljesítmény növelése érdekében grafént – egy atom vastagságú szénréteg – alkalmazott.

„A hagyományos elektródáknál az emberek a vas- és nikkelanyagokat elegyítik a jó vezetőképességű szénnel – mondja Hajliang Vang, a vizsgálat vezetője. – Mi ehelyett vas-oxid nanokristályokat növesztettünk a grafénra és nikkel-hidroxid nanokristályokat a szén nanocsövekre.” Ez a módszer elősegítette, hogy a kutatók az akkumulátor töltési sebességét közel ezerszeresére növeljék.

A prototípus csak egy elemlámpa működtetéséhez elég erős, de a csapat azt reméli, hogy egy nap modern elektromos járművekhez vagy legalább „energianövelő” forrásként lehet majd alkalmazni.

Bíznak benne, hogy új életet lehelhetnek a nikkel-vas akkumulátorba.
Vang szerint az akkumulátor kiegészítheti a ma használatos lítium-ion akkumulátorokat, melyeket az elektromos autókban alkalmaznak, így „növelhetik azok teljesítményét a gyorsulás és fékezés folyamán”. Emellett vészhelyzetben is alkalmazhatóak lennének, amikor valamilyen készüléket nagyon gyorsan kell feltölteni.

Az elektromos autók nem újak, az első már a 19. században megjelent. Az 1900-as évek elején készítettek közül igen sokat Edison akkumulátora hajtott, melyet a vasútnál és a bányászatban tartalék energiaforrásként is felhasználtak.

hirado.hu

Kapcsolódó témák

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük