Hajlékony kijelzőkhöz jöhet jól a hajlékony akkumulátor

Bizonyos termékkategóriák esetében, így elsősorban az elektronikus könyvolvasóknál a jövő egyik fontos trendje lehet a jelenlegi rigid megoldásokkal ellentétben legalább részben hajlékony eszközök térhódítása. Csakhogy ehhez nem elég, ha csupán az eszköz kijelzője hajlékony.

Új, felxibilis akkumulátor-prototípussal rukkolt elő a dél-koreai Fejlett Tudományok és Technológiák Intézetének egyik kutatója. A hajlékony áramforrást elsősorban a jövő e-könyvolvasóihoz, netán más, hajlékony mobil eszközökhöz, lehet majd felhasználni, ezen a területen a kijelzőgyártó technológia ugyanis már hosszú ideje képes hajlékony megjelenítők sorozatgyártására, az áramforrások esetében azonban nem sikerült még olyan áttörést elérni, mely a lfexibilis elektronikus eszközökhöz széles körben használható lenne.

A patthelyzetből a kiutat Keon Jae Lee professzor és csapata által alkotott hajlékony áramforrás mutathatja meg. A csapatnak sikerült elérnie ugyanis, hogy egy vékony, hajlítható filmrétegre egy újratölthető lítiumion-akkumulátor összes komponensét felvigyék. A gyártás során jelentkező legnagyobb kihívást, a katódként használt fém oxidok felvitelét a hajlékony alaprétegre Lee-nek és csapatának a magas megmunkálási hőmérséklet ellenére sikerült megoldania.

Az így létrejött akkumulátor-prototípus egyelőre leginkább kis energiaigényű fogyasztók (például LED-ek) ellátására alkalmas csupán, a gyártástechnológia finomhangolásával azonban a kapacitás a kutatók szerint tovább növelhető. A megoldás további előnye, hogy a mérések szerint az akkumulátor által biztosított feszültségszint konstans állapotban marad akkor is, ha a felületet meghajlítják.

A különböző hordozható eszközöket gyártó cégek régóta vizionálnak flexibilis kütyüket, igaz legtöbbjük – különösen az elektronikus könyvolvasókban utazó vállalatok – elsősorban a hajlékony kijelzők költséghatékony tömeggyártására fókuszálnak. Ettől függetlenül léteznek már felxibilis okostelefon-koncepciók is, így a Samsung már tavaly fellebbentette a fátylat a Galaxy Skinről, mely hajlékony AMOLED-kijelzővel rendelkezne, de a Nokia is mutatott be hajlékony okostelefont a tavaly őszi Nokia World rendezvény során.

hwsw.hu

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük