A lítium-ionos akkumulátorokat próbáljuk meg mindig 60-70 százalék körüli töltöttségen tartani, ezzel meghosszabbíthatjuk az élettartamukat

Milyen gyakran kell feltöltenünk a telefonunk akkumulátorát, és ha rendszeresen 100%-ig töltjük fel, az vajon javítja-e az élettartamát? Juhász Gábor, a Smart Clinic munkatársa megoszt velünk néhány, az akkumulátor karbantartásával kapcsolatos, fontos tanácsot, hogy a lehető legtovább bírja a telefonunk üzemidővel.

Kerüljük a szélsőségeket

A lítium-ionos akkumulátor alapszabálya az, hogy ha lehet, mindig tartsuk 60-70% körül, s ha alább esne, kicsit töltsünk rá. Így elég lesz naponta kis időtartamokra töltőre tennünk a készüléket. Lehetőleg ne töltsük fel 100%-ig a telefonunkat, mert az idővel csökkentheti az akkumulátorunk élettartamát – magyarázza a szakértő –, és próbáljunk meg figyelni arra, hogy ne essen 20% alá a töltöttsége.

Figyeljünk, milyen tokot választunk

A legtöbb okostelefonban már van töltésvezérlő IC, ami érzékelve a 100%-os töltöttségi szintet, leállítja az áramfelvételt. Ha tokban tartjuk a mobilt, arra is érdemes figyelni, vajon nem melegszik-e fel túl gyakran. Ilyen esetben éjszakára vegyük ki belőle. Ez azért fontos, mert a rosszabb minőségű darabok nem hagyják „lélegezni” a telefont, ezért töltés közben túlmelegedhet, ami idővel károsíthatja a készülék alkatrészeit.

Óvjuk a hidegtől, a hőingadozástól

Ha végre tényleg beköszönt a tél, ügyeljünk arra, hogy telefonálás közben ne menjünk ki hirtelen a meleg lakásból a hideg utcára, hanem hagyjuk, hogy a zsebünkben szép lassan átvegye az új hőmérsékletet a készülék. Egy kellemes téli séta előtt pedig feltétlenül tájékozódjunk az adott eszköz ajánlott használati körülményeiről: hány Celsius-fok között üzemeltethető, illetve milyen külső hőmérsékleten szállítható biztonságosan. Ha a gyártó ezt külön nem jelzi, akkor hívjuk fel az ügyfélszolgálatot vagy kérjük a szerviz tanácsát. Ha pedig hazaértünk a sétából, a korábban említett okokból telefonunkat semmiképpen se használjuk rögtön, amint beléptünk a lakásba.

Használjuk, amit a gyártó ajánl

Ha lehetséges, mindig a telefonunkhoz kapott gyári töltőt használjuk, hiszen ennek biztosítva van a megfelelő minősítése. Ha mégis más termék mellett tesszük le a voksunkat, győződjünk meg róla, hogy a telefonunk gyártója jóváhagyja-e az ilyen típusú töltő használatát – teszi hozzá Juhász Gábor. – A különböző oldalakon kínált olcsó alternatívák kárt okozhatnak a telefonunkban, extrém esetben akár ki is gyulladhat a készülék.

Veszélyes tárolás

– Ha nem használjuk a készülékünket, akkor se hagyjuk a lítium-ionos akksit ­0%-on túl sokáig állni, helyette próbáljuk meg ­40-50%-on tartani. Ezek az akkumulátorok havonta körülbelül 5-10%-ot veszítenek a töltöttségből, amikor nincsenek használatban. Ha teljesen lemerítjük az áramforrást és hosszú ­ideig nem gondoskodunk az energiapótlásról, az is megeshet, hogy teljesen használhatatlanná válik, hiszen képtelen lesz a töltés megtartására. Ráadásul az akkumulátorban idővel gáz képződhet, amitől felpúposodhat, ez az ­iPhone-ok eseté­ben akár a kijelző kilökésével is végződhet – mondja a szakértő.

blikk.hu

Kapcsolódó témák