Akkumulátor Blog

Kénsavhiány fenyegeti a világot, megbénulhat az akkumulátor-gyártás

2023.02.25

A Royal Geographical Society (a Brit Földrajztudósok Intézetével közösen) The Geographical Journal című folyóiratban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a kénsav iránti globális kereslet 2040-re jelentősen, 246-400 millió tonnáról 400 millió tonnára fog emelkedni, ami az intenzívebb mezőgazdaság és a világ fosszilis tüzelőanyagokról való eltávolodásának eredménye – számolt be a University College London.

A kutatók becslése szerint ez az éves kínálatban 100 és 320 millió tonna közötti hiány lesz a keresletnövekedés miatt – ez a jelenlegi kínálat 40-130 százalékát jelenti – attól függően, hogy milyen gyorsan történik a szén-dioxid-mentesítés.

A kénsav, amely a modern gyártás létfontosságú alapanyaga, szükséges a világ élelmezéséhez nélkülözhetetlen foszforos műtrágyák előállításához, valamint a ritka fémek – például a nagy teljesítményű Li-ion akkumulátorokban használt kobalt és nikkel – kinyeréséhez az ércekből, amelyeknél nélkül elképzelhetetlen a gyors zöldenergiás átállás.

Jelenleg a globális kénellátás több mint 80 százalékát a nyersolaj és a földgáz kéntelenítéséből származó melléktermékek biztosítják. Ezek kivonása csökkenti a savas esőt okozó kén-dioxid gázkibocsátást. A világgazdaság szén-dioxid-mentessé tétele az éghajlatváltozás kezelése érdekében azonban jelentősen csökkenteni fogja a fosszilis tüzelőanyagok termelését – és ezzel együtt a kénkészletet is.

A szerzők szerint, ha nem teszünk lépéseket e vegyi anyag szükségletének csökkentésére, akkor a környezetkárosító bányászat jelentős növekedésére lesz szükség a keletkező erőforrásigény kielégítéséhez.

„Korábban is előfordult már kénhiány, de a mostani eset attól más, hogy az elem forrása eltolódik a fosszilis tüzelőanyag-ipar hulladéktermékétől. Azt jósoljuk, hogy ahogy a kén ezen olcsó, bőséges és könnyen hozzáférhető formájának készletei elapadnak, a keresletet az elemi kén közvetlen bányászatának hatalmas növekedésével lehet kielégíteni. Ez viszont piszkos, mérgező, pusztító és drága lesz” – kommentálta a tanulmány vezető szerzője, Mark Maslin professzor (UCL Geography) az eredményeket.
Ördögi kör alakulhat ki a kénellátásban

„Sürgősen kutatást kell végezni a nagy mennyiségű elemi kénnek a földkéregben bőségesen előforduló szulfátásványokból történő, alacsony költségű és környezetkímélő kitermelésére szolgáló módszerek kifejlesztésére. A nemzetközi közösségnek fontolóra kellene vennie a kénbányászat támogatását és szabályozását, hogy minimalizálja az átmenet hatásait, és azt is, hogy az olcsó, etikátlan termelés ne torzítsa a piacot” – tette hozzá Maslin.

„Aggodalmunk az, hogy a csökkenő kínálat egy olyan átmeneti időszakhoz vezethet, amikor a zöld technológia túllicitálja a műtrágyaipart a korlátozott, drágább kénkészletért, ami problémát okozhat az élelmiszertermelésben, különösen a fejlődő országokban” – fogalmazott meg egy másik problémát tanulmány társszerzője, Simon Day.

Megállapításaik meghatározásához a kutatók a kénsav iránti kereslet három forgatókönyvét becsülték meg 2021 és 2040 között, a múltbeli és az előrejelzett kereslet alapján, 1,8% és 2,4% közötti éves növekedési rátával.

napi.hu


Kapcsolódó információk

2020.08.05

Szenzációs bejelentés az IBM-től, készül a tengervizes akkumulátor

A tengervízben található anyagok felhasználásával alakítaná át az IBM mindazt, amit eddig a világ a kémiai alapú energiatárolásról tudott. A […]

további részletek
2014.03.15

ADATA póttöltő a kritikus helyzetekre

Útközben lemerült hordozható eszközünkbe lehel életet a PV100 Power Bank. Az ADATA bemutatta a PV100 Power Bank nevű terméket, mely […]

további részletek
2019.01.25

Fogkrém helyett szuperaksi készül a fluoridból

Egy autógyártó, a világ egyik legjobb műszaki egyeteme és űrkutatók összefogásával készült el a fluoridra épülő akkumulátor, amely térfogatarányosan tízszer […]

további részletek
2016.10.25

Magyar forradalom az akkutechnológiában

A magyar fejlesztésű Blewin-akkumulátor Odajött hozzánk valaki az Aldi parkolójában, hogy megnézze a hibrid Volvo tesztautót, és mellesleg elejtette, hogy […]

további részletek