Akkumulátor Blog

Kicsit elaludt a Duracell, de végül csak előállt egy használható külső akkumulátorral

2018.12.05

Finoman szólva sem álltak az okostelefonok által hozott új kor élére a nagy elemgyártók, de végül a “nyuszis” vállalatot is elérte a korszellem. A Duracell ígérete szerint vésztöltőjük akár 72 órára elegendő energiával képes ellátni egy okostelefont.

Az okostelefonok nemcsak azért jelentettek nagy változást az őket megelőző “butatelefonokhoz” képest, mert gyakorlatilag már egy miniatűr számítógépekről beszélhetünk, hanem azért is, mert – éppen emiatt – jóval kevesebb ideig bírják egyetlen feltöltéssel. Ezt az igényt felismerve kezdtek bele a különböző gyártók a külső akkumulátorok fejlesztésébe, amikre sokszor egy új termékkategóriaként gondolunk, valójában azonban az eljövetelükkel sem lett semmi új a Nap alatt.

A külső akkumulátorok ugyanis nem mások, mint a korábbi elemek modern, újratölthető változatai. Éppen ezért is furcsa, hogy a világ egyik legismertebb elemgyártó cége egészen mostanáig nem vágott bele a “normális” powerbankek készítésébe.

Bár korábban is készült már küső akkumulátor, azok kapacitása jóval kisebb volt a mostani változatnál. A Duracell nemrég egy 10 000 mAh-s lítium-ion akkumulátorral állt elő, ami a fejlesztők ígérete szerint 72 órás plusz üzemidőt biztosít a hozzá csatolt okostelefonnak. (A Duracell a számításhoz egy iPhone 7/8 akkumulátorát vette figyelembe.)

A készülék két USB-csatlakozót is kapott, így egyszerre két eszközt is képes tölteni. Hogy mennyi energia maradt benne, azt egy LED-sor mutatja meg.

A Duracell az okostelefonokhoz szánt külső akkumulátorát első körben az indiai Amazonon árulja, ahol 2499 rúpiát (kb. 10 ezer forint) kérnek el érte.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2013.11.05

Az ingyen androidos alkalmazások reklámjai rettentően lecsapolják az akkumulátort

A Purdue Egyetem kutatása szerint az ingyenes alkalmazások, melyek reklámmal együtt érkeznek, az akkumulátor energiájának 75 százalékát is felemészthetik. Amennyiben […]

további részletek
2020.04.25

A GM új akkumulátora adhat igazán lökést az e-forradalomnak

General Motors (GM) nemrég bemutatta a hosszú távú elektromos autó stratégiáját, amelynek célja, hogy évente egymillió elektromos autót tudjanak értékesíteni. […]

további részletek
2020.11.05

Elon Musk sokkal jobb akkumulátorokat jósol a villanyautókba

A villanyautó-gyártás legnagyobb problémája jelenleg is a nagy, nehéz és drága akkumulátor, de ha a Tesla alapítójának jóslata beigazolódik, a […]

további részletek
2023.02.15

Rákhéjból akkumulátor készülhet

Létezik olyan akkumulátor, ami környezetbarát és biztonságos is? Mérnökök egy csoportja rákhéjból alkotta meg az új energiatárolót Rákhéjból akkumulátor készülhet […]

további részletek