Akkumulátor Blog

Kína megcsinálta az akkumulátort, amitől jóval tovább bírja egy feltöltéssel a telefon

2020.01.05

A kínai Csinghua Egyetem kutatóinak köszönhetően kerülhet a világon először gyártásba a szilárdtest-akkumulátor, amelynek köszönhetően nemcsak a mobil üzemideje, de az elektromos autók hatótávolsága is jelentősen megnő majd.

A technológiai cégek hosszú évek óta várnak már az iparág Szent Gráljaként emlegetett újfajta akkumulátorra: a szilárdtest-akkumulátorra. Nem véletlenül, a szakértők szerint ugyanis a hagyományos lítium-ion pakkokhoz képest jóval nagyobb lehet az energiasűrűsége, vagyis több energiát tud tárolni. Ráadásul rövidebb ideig tart feltölteni, és a környezetet sem terheli annyira, mint a jelenlegi változat.

Ennek fényében nem csoda, hogy az elmúlt években számos cég próbált szilárdtest-akkumulátort fejleszteni: többek között az elektromos autókat gyártó Henrik Fisker csapata, a Toyota, a BMW, de brit–amerikai kooprodukció is dolgozik a megoldáson. Átütő eredményt azonban eddig senkinek nem sikerült elérnie, igaz, az ígéretek mind arról szólnak, hogy a technológia a 2020-as évek első felében készülhet el. Egy kínai cég azonban lehet, hogy mindenkit beelőzött.

A kínai Xinhuanet angol nyelvű verziója azt írja, a kínai Qing Tao Energy Development nevű startup cégnek (amelyet a Csinghua Egyetem alapított meg) sikerült kifejlesztenie a szilárdtest-akkumulátort, és már a kelet-kínai Kunshan városában el is kezdték az első gyártósor felépítését.

A tervek szerint 100 MWh-s kapacitással dolgoznának évente, amit 2020-ra 700 MWh-ra növelnének. Az akkumulátorok energiasűrűsége állítólag 400 Wh/kg, ami jelentős előrelépés a lítium-ion akkumulátorok 250-300 Wh/kg-jához képest.

Ennél több információt egyelőre nem lehet tudni, így azt sem, mennyibe kerülhet egy ilyen akkumulátor. A 100 MWh-os kapacitás pedig évente nagyjából 2000 elektromos autóhoz lenne elegendő, így a világot ez még biztosan nem váltja meg.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2016.04.25

Nézze csak: szinte biztos, hogy eddig ön is rosszul töltötte a telefonját

Nem csak azért tart ki olyan rövid ideig az okostelefonja, mert a gyárban nem raktak elég nagy akkumulátort bele. A […]

további részletek
2017.02.05

Megöli a hideg az akkumulátorokat

Kiugróan megnőtt az akkumulátorok iránti kereslet a hirtelen jött hideg miatt: az átlagos téli időszakhoz képest 450 százalékkal többre volt […]

további részletek
2012.09.21

Hidrogén üzemanyagcellás telefon-akku

Az üzemanyagcellák fejlődését mutatja, hogy ma már képesek ilyen kis méretű és ilyen veszélyes felhasználási területen alkalmazott akkuk előállítására is.

további részletek
2015.04.25

Már jövőre jobb akkumulátor lesz a mobilunkban

Kétszeresére növeli a telepek kapacitását egy amerikai startup fejlesztése. A rangos amerikai műszaki egyetemről, az MIT-ról (Massachusetts Institute of Technology) […]

további részletek