Míg a megújuló energiára való átállás kritikus fontosságú a klímacélok elérése érdekében, a nap- és szélenergia bevezetése továbbra is komoly kihívást jelent, mivel a hatékony és fenntartható tárolás nem teljesen megoldott. Egy új rendszer 50 százalékos energiatárolási hatékonyságnövekedést ígér.

A cink alapú akkumulátorok olcsóbbak, hosszabb élettartamúak, többször tölthetők-meríthetők, gyártásuk és ártalmatlanításuk kevésbé környezetkárosító, mint a ma általános lítiumakkumulátoroké. „Cserébe” alacsonyabb az energiasűrűségük és kevésbé terhelhetők (ugyanakkora kapacitásban nagyobbak, és kisebb áramerősséget adnak le), mint amazok. Ezért jobban alkalmasak infrastruktúra- mint mobil alkalmazásra.

A Fraunhofer IZM (Fraunhofer Mikorintegráció és Megbízhatóság Intézet) vezette német kutatókonzorcium most egy olyan cink akkumulátor-technológiával kívánja megoldani ezt a problémát, ami nem csak képes eltárolni az elektromos energiát, de igény szerint zöld hidrogént is előállíthat. E cél megvalósítása érdekében a kutatóintézetek két kereskedelmi partnerrel (a Zn2H2-vel és a Steel PRO Maschinenbauval) fogtak össze a Zn-H2 projektben. A csoport úgy döntött, hogy olyan cink akkumulátorokkal kísérletezik, amelyek nemcsak olcsóbbak, mint a lítium-ion társaik, de ezenkívül teljesen újrahasznosíthatók és könnyebben hozzáférhető anyagokból állnak: acélból, cinkből és kálium-hidroxidból. A kutatók ezután lúgos víz elektrolízist adtak a keverékhez, ami egy teljesen új technológiát eredményezett.

Ez a fejlesztés tulajdonképpen egy hagyományos akkumulátor és egy hidrogénforrás egyedülálló kombinációja.

Dr. Robert Hahn, a Fraunhofer IZM munkatársa elmagyarázta, hogyan működnek az akkumulátoron belüli kémiai folyamatok: „A töltés során a vizet oxigénre és hidrogénre bontják, miközben a cink-oxid fémes cinkké redukálódik. Ez a kisülés során visszaalakul cink-oxiddá. A víz ismét redukálódik, és hidrogén szabadul fel.”

itbusiness.hu

Kapcsolódó témák