Akkumulátor Blog

Lesz valaha normális akku a telefonokhoz?

2013.06.15

Lassan elérünk odáig, hogy a telefonjaink már mindent tudnak, ami csak elképzelhető, egyvalami mégsem változott a mobilos ősidők óta: az áramellátás. Mikor jön el végre az az idő, amikor nem keresünk naponta kétségbeesetten egy konnektort?

Aki igazán kihasználja az okostelefonok jelenlegi tudását, ritkán vágyik vissza tíz évvel ezelőtt használt mobiljára.


Amikor azonban a munkanap végén (jobb esetben, de néha inkább a közepén) már táplálékért csipog kétségbeesetten a készülék, mégis előjön a nosztalgia, és visszavágynánk a 6110-esre vagy bármelyik kortársára, amely akár egy hétig is bírta szusszal.

A mobil-iparban egy nagyon egyszerűen leírható folyamat zajlott le az elmúlt évtizedben, amelyet leginkább egy egyre jobban kinyíló ollóval lehet összehasonlítani. Egyre bonyolultabb hardverek, egyre nagyobb és csodálatosabb kijelzők, hangosabb és tisztább hangszórók és más fejlett kütyük kerültek a telefonokba, ám ezeket a csodamobilokat még mindig nagyjából ugyanaz a technológia látja el árammal, mint a régi “butafonokat”, amelyek ugyan jóval kevesebbet tudtak, de jóval kevesebbet is fogyasztottak.

A lítiumos akkuk egyik kifejezetten rossz tulajdonsága ráadásul, hogy a folyamatos használat következtében idővel elvesztik képességüket arra, hogy teljesen feltöltődhessenek, így egyre kevesebb ideig tartják életben az éhes okostelefonokat. Ugyan különféle kutatások folyamatosan próbálnak újfajta, hatékonyabb energiaforrásokat kifejleszteni, egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy éveken belül valami igazán forradalmi megoldás váltaná le a most ismert és használt technológiát, ezért a szakértők szerint (egyelőre) más irányból kell megfogni a gyorsan elillanó áramot.

A Business Insider az Eta Devices nevű mobilos megoldásszállító cég műszaki igazgatóját idézi, aki alapvetően a lítiumos akkuk legnagyobb rákfenéjét, a felesleges hőtermelést fékezné meg. A telefonokat ugyanis (természetesen az aktív használat közben fogyasztott energia mellett) a passzív időszakban is folyamatosan annyi árammal tömik az akkumulátorok, amennyire sokszor a készüléknek nincs is szüksége ahhoz, hogy aktív hálózati kapcsolatot tartson fenn. Joel Dawson szerint cégük egy olyan intelligens vezérlést fejlesztett ki, amely folyamatosan figyeli, mennyi az a minimális energia-mennyiség, amelyet a telefon az adott helyzetben éppen igényel, és dinamikusan erre a szintre igazítja az áramfelvételt.

A szakember szerint így akár meg is duplázható a telefonok feltöltési ciklusonkénti üzemideje – ami talán kissé merésznek tekinthető, hiszen az aktív használat, a világító kijelző, a GPS és az egyéb kütyük ettől még nem esznek kevesebbet, de tény, hogy a zsebben hordott telefon legalább tényleg nem merül csendesen akkor, amikor tényleg nem használjuk.

Eközben a kémikusok azért igyekeznek a jelenlegi lítiumos technológia határait is feszegetni. A Northwestern egyetem professzora, Dr. Harold Kung néhány év óta folyamatosan publikálja kísérleteit, mely alapján egy új kémiai eljárással akár tízszeresére is növelhető a jelenlegi akkumulátorok élettartama, a feltöltés ideje pedig akár 15 percre is csökkenhetne.

Ez azonban még csak laboratóriumi körülmények között létező újítás, még maga a professzor is úgy fogalmaz, hogy a sorozatgyártásig még éveknek kell eltelnie.

Épp ezért a megoldást az Eta Devices ötletéhez hasonló “kiskapuk” jelenthetik, amelyekre talán a nagy mobilgyártók is vevők lesznek a közeljövőben. Legalábbis mi, a folyamatosan konnektor után kutató felhasználók nagyon reméljük…

mobilport.hu


Kapcsolódó információk

2008.10.14

Tízszeresére növelhető a lítiumion akkumulátorok kapacitása

Nem a Toshiba az egyetlen, mely jelentős áttörést ért el a közelmúltban a lítiumionos akkumulátorcellák területén: a Stanford Egyetem kutatói […]

további részletek
2013.11.15

Sóból készülne a világ legolcsóbb akkuja

Az aranyáron mért lítium kiváltását célozza egy új kutatás, amely szerint a fillérekért rendelkezésre álló nátrium-klorid biztosítaná a tartóselemek új […]

további részletek
2013.06.25

Soha le nem merülő mobiltelefonon dolgozik a Nokia

A Nokia egy olyan mobiltelefon kifejlesztésén dolgozik amely képes lenne akár éveken, sőt, évtizedeken keresztül is a felhasználója rendelkezésére állni […]

további részletek
2013.04.25

Töltsd telefonodat a turmixgépről

Az elektromágneses mezők erejét kihasználó kütyüt készített egy német fejlesztő, amivel akár konyhai eszközökről is tölthető egy akkumulátor. Minden elektromos […]

további részletek