Lítiumos akkumulátorgyár Miskolcon

Lítiumos akkumulátorgyár Miskolcon
Miskolc, 2018. március 28. Balról jobbra: Josiaki Kano, a kivitelezõ Tsuchiya cég vezérigazgató-helyettese, Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelõs helyettes államtitkára, Nisida Kei, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója, Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Murao Oszamu, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója, Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és képviselõjelöltje, valamint Szato Kuni japán nagykövet elhelyezi a japán anyacégû, akkumulátorok gyártásával foglalkozó GS Yuasa Magyarország Kft. gyárának alapkövét Miskolc déli ipari parkjában 2018. március 28-án. A 8,8 milliárd forint értékû beruházást a kormány 465 millió forint vissza nem térítendõ támogatással segíti, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd. MTI Fotó: Vajda János

Magyarországon építi első európai gyárát az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég. A 2019-re elkészülő üzem elektromos hajtású autók energiatárolását szolgáló lítiumos akkumulátorokat állít majd elő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta, hogy a 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházást a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd. Hozzátette, az autóipari forradalom a szemünk előtt zajlik, és ennek kapcsán számos fontos és jelentős beruházás érkezett Magyarországra, illetve ezután is fog. Szerinte azt senki nem vitatja, hogy Magyarország az autóipar hagyományos korszakában az európai autógyártás egyik fellegvárává nőtte ki magát, tavaly az autóipar teljesítménye nemzetgazdasági rekordot döntött, meghaladta a 8 ezer milliárd forintot, és 175 ezren dolgoznak az ágazatban. Miskolcon pedig olyan új, innovatív technológiával készülő akkumulátorokat gyártanak majd, amelyek biztosítják, hogy az új digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplők maradjunk. A japán társaság beruházásáért Magyarországgal Csehország és Németország is versenyzett.

Osamu Murao, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója az alapkőletétel során elmondta, hogy Miskolcon lítium-ionos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyek elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatóak, Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akkumulátor. Azért választották a várost, mert jól szervezett az infrastruktúrája, képzett szakemberei vannak, illetve az önkormányzat is támogatta a fejlesztést.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat.

demokrata.hu

Please follow and like us:

Kapcsolódó témák