Már jövőre jobb akkumulátor lesz a mobilunkban

Kétszeresére növeli a telepek kapacitását egy amerikai startup fejlesztése. A rangos amerikai műszaki egyetemről, az MIT-ról (Massachusetts Institute of Technology) útjára indult SolidEnergy nevű cég fejlesztői.

Fotót is közöltek saját fejlesztésű okostelefonos akkumulátorukról: ezen jól látszik, hogy egy sokkal kisebb telep azonos mennyiségű (2000 milliamperóra vagy 2 amperóra) elektromos töltést tárol, mint egy Xiaomi vagy egy Samsung gyártmányú mobilakku. Azonos méret mellett a SolidEnergy telepe hosszabb idejű működéshez elegendő töltést képes tárolni a két riválisnál – írja az Android Authority.

Az amerikai fejlesztők azzal trükköznek, hogy az akkumulátorokban szokásos grafit helyett lítium-réz fóliát alkalmaznak anód helyett. Az akkumulátorokban az ionok az anódtól a katód felé vándorolnak, a töltés során pedig megfordul a haladási irány.

A speciális kialakítású anód sokkal kevesebb helyet foglal el a szokásosnál a telepen belül, az így felszabaduló helyet pedig energiatárolásra lehet felhasználni.

Ahhoz, hogy az új típusú anód hatékonyan működhessen, az akkumulátorhoz újfajta elektrolitot, vagyis a töltéshordozókat közvetítő vegyületet kellett kidolgozni hozzá. A hagyományos elektrolittal ugyanis a fém anód reakcióba lépne, ami akár rövidzárlatot vagy gyulladást is okozhatna.
Jobban bírja a strapát

A SolidEnergy szerint saját fejlesztésű akkumulátora jobban tűri a folyamatos újratöltéseket is riválisainál, sokkal lassabban veszít töltéstároló képességéből. A tervek szerint már a jövő évben megjelennek az első olyan okostelefonok és táblagépek, amelyeket már az új teleppel szerelnek felé. Később járművekbe szánt akkumulátorokat is akarnak fejleszteni az azonos technológiára alapozva.

origo.hu