Akkumulátor Blog

Mi az a proton akkumulátor, és miért forradalmasíthajta az energiatárolást?

2023.11.25

Az RMIT Egyetem új proton akkumulátora forradalmasíthatja az energiatárolást, mivel biztonságos, megfizethető és környezetbarát alternatívát kínál a lítium-ion akkumulátorokhoz képest.
Az RMIT Egyetem által kifejlesztett legújabb „proton akkumulátor” akár forradalmasíthatja is az otthonok, a járművek és az elektronikai eszközök tápellátását a lítium-ion akkumulátorok környezeti terhelése nélkül.

Az akkumulátor szénelektródát használ a víztől elválasztott hidrogén tárolására, és lényegében úgy működik, mint egy hidrogén üzemanyagcella, amely elektromosságot termel.

Mint arról az Interesting Engineering beszámol, az akkumulátor az RMIT Egyetem és az olaszországi székhelyű autóipari alkatrész-beszállító, az Eldor Corporation kétéves kutatási projektjének lesz remélhetőleg a gyümölcse. A projekt célja a proton akkumulátor néven ismert technológia további finomítása és a prototípus elkészítése. Ez az együttműködés egyébként a korábbi, ötéves partnerség meghosszabbítása.

A proton akkumulátort a lítium-ion akkumulátorok versenyképes és szénsemleges alternatívájaként szeretnék bevezetni a piacra. A nettó nulla üvegházhatású kibocsátás elérése érdekében ugyanis az időszakos megújuló energia (nap, szél stb.) irányába történő globális elmozdulással egyre nagyobb az igény a hatékony, egyben megfizethető, megbízható és biztonságos ellátási láncokkal rendelkező tárolási lehetőségek iránt. Nem kevés kritérium került említésre, de a proton akkumulátor elvileg megfelel ezeknek.

A proton akkumulátor egyik jelentős előnye a hatékony újrahasznosítás lehetősége és az életciklus végén járó környezeti terhelés tökéletes hiánya, mivel az akkumulátorban használt összes alkatrész és anyag megújítható, újrafelhasználható vagy újrahasznosítható, így valóban környezetbarát megoldásról beszélünk. A proton akkumulátor jelentős előnye még a ritkaföldfém ásványi alapú akkumulátorokkal szemben, hogy a készítéséhez főként a bőségesen előforduló és olcsó szénforrásokra van szükség.

A proton akkumulátor töltési folyamata során vízmolekulákat hasítanak, hogy ezekből protonokat állítsanak elő, amelyek aztán a szénelektródához kötődnek, megkerülve a hidrogéngáz nagy nyomás alatti tárolásának energiaigényes lépéseit. A kisülés során a protonok felszabadulnak a szénelektródáról, és a levegő oxigénjével egyesülve áramot termelnek.

A csapat sikeresen bizonyította az elképzelés működőképességét kisebb ventilátorok és egy lámpa néhány perces áramellátásával.

Az akkumulátor egységnyi tömegére vetített energiája már most a kereskedelemben kapható lítium-ion akkumulátorokéhoz hasonlítható, ugyanakkor tehát biztonságosabb és környezetbarátabb is, valamint jóval könnyebben hozzáférhető alapanyagokból készül, ami egyre kevésbé tűnik elhanyagolható szempontnak.

raketa.hu


Kapcsolódó információk

2016.09.05

Hordozható mini erőmű mobiltöltéshez

Amikor az akkuk alternatív töltési lehetőségeiről van szó, akkor a napenergián kívül nem sok opció marad. De azt is mondhatjuk, […]

további részletek
2019.03.15

Őrületes akkumulátor-bevásárlásra készül a Daimler

A Daimler AG 20 milliárd euró értékben szerez be akkumulátorokat 2030-ig az egyre növekvő volumenű elektromosautó-gyártás igényeinek a kielégítésére – […]

további részletek
2008.09.27

Horváth Miklós: A világ működése/ Akkumulátor

Elektrokémiai áramforrások, amely vegyi energiát alakítanak át árammá, az akkumulátorok esetén megfordítható, az elemek esetén nem megfordítható módon. (Az angol […]

további részletek
2016.07.25

A Tesla a lítiumra, a Toyota a magnéziumra hajt

Az elterjedt lítium-ionosnál kisebb, olcsóbb és biztonságosabb lehet a magnézium-ion akksi. Kár, hogy mintegy 20 év múlva terjedhet csak el. […]

további részletek