Akkumulátor Blog

Mik azok az AGM akkumulátorok?

2022.12.25

Az AGM az angol Absorbed Glass Mat szavak rövidítéséből keletkezett mozaikszó. Magyarra fordítva, felitatott üvegszálas akkumulátoroknak lehet őket nevezni.

Az AGM akkumulátor a zselés, valamint savas rendszerű akkumulátorok altípusai az ólom akkumulátornak. Ebben az akkutípusban egy felitatott üvegszálas konstrukció található, a lemezek között pedig egy-egy bór szilikát párna helyezkedik el. Ennek a párnának az a funkciója, hogy megakadályozza azt, hogy cellazárlat alakuljon ki a lemezek között.

Akkumulátort és akkumulátortöltőt csak biztonságos helyről szerezz be
Mielőtt rátérnénk cikkünk tárgyára, fontos hangsúlyozni, hogy ha AGM, lítium akkumulátor töltők beszerzésén vagy aksik vásárlásán gondolkozol, csak is biztos forrásból tedd ezt. Vannak megbízható online shopok, ám ügyelj arra, hogy valóban létező cég áll-e mögöttük, vállalnak-e garanciát a termékekre.

Mi a szóban forgó technológia előnye?
A megoldásnak hála még akkor sem tud szivárogni a folyadék az aksiból, ha véletlenül megsérülne a háza. Szintén nagy pozitívum az, hogy a töltési, valamint a merítési ciklusok között minimalizálni lehet a folyadékveszteséget, méghozzá a gázrekombinációs képességnek betudhatóan.

A gázrekombinációs képességről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy a lemezek felületén képződött gázok újra visszaalakulnak nedvességgé az üvegszövetben. Ezt nevezik rekombinálódásnak.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Bár, a köznyelvben gyakran minden zárt rendszerű aksit zselés akkumulátorként emlegetnek, valójában ez így ebben a formában pontatlan megfogalmazás. A valóság ezzel szemben az, hogy a manapság kapható valamennyi ilyen akkumulátor nem zselés, hanem AMG aksi.

Szokás egyébként ezekre az akkumulátorokra úgy is hivatkozni, mint zárt biztonsági szelepes, száraz cellás akkumulátorra, de előfordul, hogy csak kifolyásmentes aksinak nevezik őket.


Hol használják az AGM akkumulátorokat?

Az AGM aksikat használják többek között szünetmentes áramellátás biztosítására, ezen felül egy sor más dologra. Ilyen akkumulátorok gondoskodnak – többek között – motorcsónakok, elektromos kerékpárok, kerekesszékek, lakókocsik meghajtásáról is.

Töltésük
Célszerű elkerülni azt, hogy egy AGM akkumulátort a végletekig lemerítsen az ember. Ha gyakran sül ki teljesen egy ilyen aksi, akkor idejekorán jelentősen csökkenhet az élettartama.

Ideális esetben az ilyen akkumulátoroknak nem volna szabad huzamosabb ideig 50%-os töltöttség alatt működnie. Ennek elkerülése érdekében célszerű folyamatosan tölteni őket, így el lehet kerülni a kisülést.

Fontos még tudni, hogy csak a megfelelő töltővel szabad tölteni őket. Ha használaton kívül kerülnének valamilyen okból, akkor is jó, ha időnként merülnek és újra töltjük őket, mert így hosszabb ideig lesznek képesek ellátni a funkciójukat.

godolloihirek.hu


Kapcsolódó információk

2020.01.05

Kína megcsinálta az akkumulátort, amitől jóval tovább bírja egy feltöltéssel a telefon

A kínai Csinghua Egyetem kutatóinak köszönhetően kerülhet a világon először gyártásba a szilárdtest-akkumulátor, amelynek köszönhetően nemcsak a mobil üzemideje, de […]

további részletek
2012.09.21

Hidrogén üzemanyagcellás telefon-akku

Az üzemanyagcellák fejlődését mutatja, hogy ma már képesek ilyen kis méretű és ilyen veszélyes felhasználási területen alkalmazott akkuk előállítására is.

további részletek
2021.12.15

Az akkumulátor forradalom még csak most kezdődik

A gyártásba manapság hatalmas mennyiségű tőke áramlik. A Macintosh Portable, az Apple első laptopja, 1989-ben több mint 7 kilogrammot nyomott, […]

további részletek
2024.01.25

Az új cink-levegő akkumulátor a lítium alternatívája lehet

Ausztráliai kutatók fejlesztettek ki olyan cink-levegő akkumulátorokat, amelyek állításuk szerint felülmúlhatják a lítium-ionos társaikat. Ha igaz, az óriási eredmény lenne, […]

további részletek