Akkumulátor Blog

Módosít akkumulátorai összetételén a Tesla

2021.04.15

A cég vezérigazgatójának, Elon Musknak egy tweetje szerint a Tesla standard hatótávú akkumulátorai lítiumionos helyett LFP akkumulátorok lesznek, elsősorban a nikkel beszerzésének és a lítiumion-gyártás méretének kihívásai miatt.

A Kínában gyártott Model 3-ak már eddig is lítium-vas-foszfát akkumulátorokkal van felszerelve, ezért csökkenthették az árakat tavaly. Musk tweetje szerint ez a megoldás szélesebb körben is elterjedhet.

A nikkelre, ahogy más véges nehézfémekre, mint a kobaltra, messze túlszárnyalja a kereslet a kínálatot. Ez a két fém felelős nagy részben azért, hogy ennyivel drágábbak a villanyautók a belsőégésűeknél, a Bloomberg szerint a Teslák árának 30%-át teszik ki.

Emellett ezen fémek lelőhelyei politikailag instabil területek, emiatt kell új megoldást keresnie Elon Musknak, aki a Reuters szerint egy, a befektetőkkel közös konferenciahíváson a nikkeltermelőket a bányászat felgyorsítására kérte fel még tavaly.

A Financial Report azt írja, a Tesla 2030-ra évi 20 millió autót építene, ehhez azonban sokkal több lítiumra lenne szükségük mint amennyit jelenleg bányásznak, emiatt a cég bejelentette korábban, hogy beszállnak a lítiumbányászatba, bár sokak szerint ezzel inkább jelenlegi beszállítóikra akartak rápirítani.

Az LFP-akkumulátorokra való váltás emellett a „millió mérföldes” technológiájukhoz is szükséges, melyet már le is védettek. Ennek lényege, hogy 1000-1500 töltés helyett kb. 4000 töltés lenne egy akkumulátor élettartama, ami heti töltéssel számolva kb. 75 évet tesz ki.

motor1.com


Kapcsolódó információk

2020.03.05

Kiderült, hogyan öregszenek a villanyautó-akkuk

Egy flottakövetéssel foglalkozó cég készített felmérést, nagyjából 6300 elektromos jármű adataiból, amiből kiderült, hogy mennyit veszítenek az átlagos hatótávjukból éves […]

további részletek
2016.08.15

Tilos lesz a lítium-ion akkumulátor a repülőgépeken

Április 1-jétől tilos lesz rakományként utasszállító repülőgépeken lítium-ion akkumulátorokat szállítani – döntött helyi idő szerint hétfőn a kanadai Montrealban székelő […]

további részletek
2016.09.05

Hordozható mini erőmű mobiltöltéshez

Amikor az akkuk alternatív töltési lehetőségeiről van szó, akkor a napenergián kívül nem sok opció marad. De azt is mondhatjuk, […]

további részletek
2017.09.05

Áttörés: megcsinálták a mobilt, melyben nincs akkumulátor, mégis lehet vele telefonálni

Hosszú évek munkájába került a Washingtoni Egyetem kutatóinak, de sikerült: elkészült az akkumulátor nélkül működő telefon prototípusa. Megvolt a próbahívás […]

további részletek