A cég vezérigazgatójának, Elon Musknak egy tweetje szerint a Tesla standard hatótávú akkumulátorai lítiumionos helyett LFP akkumulátorok lesznek, elsősorban a nikkel beszerzésének és a lítiumion-gyártás méretének kihívásai miatt.

A Kínában gyártott Model 3-ak már eddig is lítium-vas-foszfát akkumulátorokkal van felszerelve, ezért csökkenthették az árakat tavaly. Musk tweetje szerint ez a megoldás szélesebb körben is elterjedhet.

A nikkelre, ahogy más véges nehézfémekre, mint a kobaltra, messze túlszárnyalja a kereslet a kínálatot. Ez a két fém felelős nagy részben azért, hogy ennyivel drágábbak a villanyautók a belsőégésűeknél, a Bloomberg szerint a Teslák árának 30%-át teszik ki.

Emellett ezen fémek lelőhelyei politikailag instabil területek, emiatt kell új megoldást keresnie Elon Musknak, aki a Reuters szerint egy, a befektetőkkel közös konferenciahíváson a nikkeltermelőket a bányászat felgyorsítására kérte fel még tavaly.

A Financial Report azt írja, a Tesla 2030-ra évi 20 millió autót építene, ehhez azonban sokkal több lítiumra lenne szükségük mint amennyit jelenleg bányásznak, emiatt a cég bejelentette korábban, hogy beszállnak a lítiumbányászatba, bár sokak szerint ezzel inkább jelenlegi beszállítóikra akartak rápirítani.

Az LFP-akkumulátorokra való váltás emellett a „millió mérföldes” technológiájukhoz is szükséges, melyet már le is védettek. Ennek lényege, hogy 1000-1500 töltés helyett kb. 4000 töltés lenne egy akkumulátor élettartama, ami heti töltéssel számolva kb. 75 évet tesz ki.

motor1.com