Lehetséges megoldás
A mai elektromos járművek egyik meghatározó problémája az, hogy “hatótávolságuk” korlátozott. A Tesla járművei ugyan 400 km-t is képesek megtenni egy töltéssel, a benzines autókhoz képest az elektromos járművek még mindig hátrányban vannak. A nemrég felfedezett akkumulátor technológiás fejlesztés azonban most úgy tűnik, hogy háromszorosára, vagy akár ötszörösére növelheti az akkumulátorok kapacitását.

Norvég kutatók technikai áttörésének köszönhetően egy elektromos autó akár 1000 km-t is legyűrhet egy töltéssel. Sőt, a technika, amit alkalmaznak, nem csak elektromos járművekre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha a technológia hosszútávon is megbízhatónak és biztonságosnak bizonyul, akkor exponenciálisan növekedhet a laptopok, az okostelefonok, vagy a tabletek akkumulátorainak élettartama. A Business Insider jelentése szerint az áttörés kulcsa a szilikon tulajdonságaiban és a nanotechnológiában rejlik.

Az akkumulátorok készítői mindig is tudták, hogy a szilikon több töltés tartására képes, mint a grafit, de a technológiai akadályok miatt sohasem lehetett főként szilikonból készült akkumulátort létrehozni: túl gyorsan tönkrement. Az újításnak köszönhetően már nanotechnológiát alkalmaznak, hogy “maximalizálják a szilikon tartalmat és minimalizálják a romlást”, amivel a szilikon arányát növelik a grafithoz képest. Még nem egyértelmű, hogy ezt hogyan érték el, de már azon ügyködnek, hogy a technológia a piacra is eljusson.

Természetesen még éveket kell várni arra, hogy például telefonjainkban is alkalmazzák – még akkor is, ha az ipari tesztelés sikeres lesz -, de ettől függetlenül érdekes fejlemény.

https://hu.ign.com