Akkumulátor Blog

Naponta 100 millió forintos hasznot hoz a Tesla mega-akkumulátor mezője

2018.03.15

Az eredetileg csupán hatásos PR-fogásnak szánt Twitter-bejegyzés, melyet Elon Musk később a gyakorlatba is átültetett, hatalmas problémát oldott meg. És most még óriási pénzeket is termel…

Kevesebb mint egy éve a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk arról írt a Twitteren, hogy egy gigantikus méretű akkumulátormezővel majd ő megoldja Ausztrália energiaproblémáit. És ha ez önmagában nem lett volna elég merész vállalás, ezt még meg is fejelte azzal, hogy hihetetlenül rövid határidőt szabott magának: vállalta, hogy alig 100 nap alatt elkészíti a mezőt, és ha ez nem sikerül, semmit sem kell érte fizetnie az ausztrál kormánynak.

Az 50 millió dolláros beruházást aztán – amivel Musk a frászt hozta befektetőire – végül nemhogy száz, de alig negyven nap alatt sikerült befejeznie. Azóta az energiaellátás a régióban stabil, bármekkora is épp a lakossági kereslet. Egyszer még egy nagy szénerőmű teljesítményét is kiváltotta – 0-ról 100MW-ra ment fel a teljesítménye alig 140 milliszekund alatt.
ADVERTISING
inRead invented by Teads

És bár mindez önmagában is elképesztő teljesítmény lenne, a pénzt mégsem ez hozza – hanem az ausztrál energiapiac ingadozása.

A Reneweconony.com.au arról adott nemrég hírt, hogy január 18-án és 19-én a lakossági igény és a termelt áram között akkora különbség volt, hogy a Tesla akkumulátorainak több mint ezer ausztrál dollárt “fizettek”, csak azért, hogy elraktározzák az áramtöbbletet, ami egyébként károsította volna az energiahálózatot. Az eltározott energiát pedig egy csúcsidőszakban később a Tesla gépeitől több mint 14 ezer ausztrál dollárért vették meg. A cikk szerzője szerint ez nagyjából egymillió ausztrál dollárnyi bevételt, vagyis 201 és fél millió forintot generált alig két nap alatt a Teslának, és partnerének a Neoen-nek. És bár ez jó hír a befektetőknek, mégis, elsősorban az ezáltal a jövőben elérhető eredmények miatt fontos. Miért?

1. Elsősorban azért, mert több befektetőt vonzanak. A Tesla akkumulátormezői ugyanis most már bizonyítottan magas és gyors megtérülést tudnak biztosítani, és a leendő befektetők így szívesebben szállnak be további erőművek építésébe világszerte, hiszen tudják, hogy nagy profitot remélhetnek belőle. Ez hozzájárulhat, hogy világszerte egyre több helyen építsenek az időjárás energiát kihasználó nap – és szélerőműveket.

2. Olcsóbb, mint a “hagyományos”. Ezek a technikák a megtérüléssel számolva nemcsak hogy egy árban vannak a fosszilis energiahordozók áraival, hanem még az alá is tudnak menni, ráadásul jobban alkalmazkodnak a lakossági igényekhez.

3. Új lökést adhatnak az elektromos autógyártásnak is. Hatékony és pénzkímélő energiatárolási módszereikkel nagy lökést jelenthetnek az elektromos autógyártásnak is. Bár a lítium-ionos akkumulátoroktól eltérő, energiatároló technikák világszerte fejlődésnek indultak, eddig még sehol sem sikerült őket ekkora méretben tesztelni. A Tesla szélermőművekkel kombinált, 100MW/129MWh akkumulátormezője képes 30 ezer háztartás áramellátását biztosítani önmagában egy órán keresztül.

Ez pedig önmagában is elég volt ahhoz, hogy egy másik cég egy nagyobb, 100MW/400MWh-os akkumulátorrendszert építsen ki, mely 3,4 millió napelemből áll majd, szintén Ausztráliában.

euronews.com


Kapcsolódó információk

2020.06.15

Ezért jobb a lítium-ionos akkumulátor a savasnál

Bár a lítium-ionos akkumulátorok előállítása költségesebb, egész életciklusokat tekintve olcsóbbak lehetnek, mint a savas akkumulátorok. Emellett üzemeltetésük és cseréjük biztonságosabb, […]

további részletek
2022.05.05

Ettől él sokáig az akkumulátor 5. rész

Szerencsére van orvosság a bajra. Az egyik a megelőzés, vagyis ügyelni kell arra, hogy az akku feszültsége ne süllyedjen 12,5 […]

további részletek
2019.06.15

Ha az akkumulátor lesz az új olaj, akkor Kína lesz az új Szaúd-Arábia?

Az USA-ban és Európában is komoly lobbizásba kezdtek az elektromos autók gyártói, hogy a kormányok és az Európai Bizottság segítsék […]

további részletek
2020.05.15

Akkumulátorgyártásba kezdene a Tesla?

A Tesla egy ideje már érdeklődést mutat az akkumulátorgyártás iránt, ezt erősíti meg ez a megrendelésük is. A felszerelést a […]

további részletek