Nátriumionos a jövő akkumulátora

Sokkal olcsóbbá teheti a megújuló energiák használatát az ausztráliai Murdoch Egyetemen kifejlesztett nátriumionos akkumulátor.

A fosszilis energiahordozókról a megújuló energiákra való átállás előfeltétele, hogy az ellátás folyamatossága biztosított legyen. Mivel a legtöbb megújuló energiaforrásnak vannak korlátai – a napelemek nem működnek éjjel és borús időben, a turbinák nem termelnek áramot szélcsendben –, az energia hatékony tárolása kulcsfontosságú kérdés.

A jelenleg használt akkumulátorok drága és ritka összetevőket: lítiumionokat, kén vegyületeket és folyékony fémeket tartalmaznak, ezért a piaci áruk viszonylag magas. A Murdoch Egyetem kutatói azonban felismerték, hogy a világszerte bőségesen rendelkezésre álló és megfizethető nátrium kémiai tulajdonságait tekintve hasonlít a lítiumhoz, ezért helyettesítheti azt az akkumulátorokban.

Dr. Manickam Minakshi és Danielle Meyrick, a projekt vezetői szerint a kutatási szakasz lezárult, a nátriumionos akkumulátor készen áll a sorozatgyártásra.

inhabitat.com

Kapcsolódó témák

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük