Akkumulátor Blog

Nem stimmelnek az Apple által adott iPhone üzemidők – Telefonguru hír

2019.08.05

Egyes iPhone-modellek üzemideje rosszabb, mint az Apple által megadott eredmények

Minden egyes okostelefonnak, így még az Apple presztízstermékeinek is az egyik legnagyobb hiányossága az akkumulátorteljesítmény. Bár minden gyártó arra törekszik, hogy az üzemidő növelhető legyen, azonban a méretbeli megkötések miatt nagyobb akkumulátort nem tudnak a készülékekbe szerelni, a szoftveres folyamatokat pedig már így is végletekig optimalizálták, tehát amíg nem érkeznek új technológiák a piacra, addig marad a finomhangolás.

Hiába fejlődnek ugyanis az okostelefonok, hiába érkeznek az erősebb hardverek, az elmúlt években az akkumulátorok tekintetében történt a legkisebb előrelépés, így sokan már hozzászoktak, hogy a legdrágább iPhone-modelleket is napi szinten tölteni kell. Bár egészen egyértelmű, hogy az üzemidőt kis túlzással milliónyi tényező meghatározza – leginkább a felhasználói szokások –, azonban minden gyártó ad hivatalos ajánlásokat, melyek általában pontos mérések alapján megmutatják, hogy az egyes modellek bizonyos használati körülmények között milyen üzemidővel büszkélkedhetnek.

Közel 9 órával kevesebbet bír az iPhone XR akkumulátora

Úgy tűnik azonban, hogy néhány gyártó hajlamos trükközni ezekkel az adatokkal, és a több mint fél évszázada működő Which? fogyasztóvédelmi csoport legutóbbi vizsgálata alapján az Apple is ebbe a kategóriába sorolható. A szervezet ugyanis több bejelentésre reagálva úgy határozott, hogy közelebbről is megvizsgálják a cupertinói óriás által gyártott okostelefonokat, ezáltal összesen kilenc modellt vettek górcső alá, a teszteken viszont mindegyik elbukott, az Apple által megadott adatokhoz mérten a legtöbb készülék ugyanis sokkal alacsonyabb üzemidőt produkált a gyakorlatban.

A legfeltűnőbb különbséget az iPhone XR-nél találták a fogyasztóvédők. A kérdéses modellről az Apple hivatalos weboldala azt állítja, hogy akár 25 órán át is lehetőséget biztosít egyhuzamban a telefonálásra, azonban a gyakorlati tesztek bebizonyították, hogy 16 óra 32 percnél többet nem sikerült kicsikarni a készülékből ezen a téren.

Hiányosak voltak a tesztelés módszerei

Az Apple természetesen rögtön reagált az esetre, és kijelentették, hogy a Which? nem közölt semmilyen adatot sem arról, hogy milyen módszerekkel történt a mérés, ezáltal lehetetlen az ő eredményeiket összehasonlítani a hivatalos gyártói számokkal. Az óriásvállalat szerint ugyanis az iPhone XR-nél már mesterséges intelligencia szabályozza az üzemidőt, vagyis különféle folyamatok befolyásolják az akkumulátor erőforrásainak kihasználását, az általuk elvégzett tesztek pedig kifejezetten erre koncentráltak.

Mint utólag kiderült, a Which? tesztjei egyáltalán nem zajlottak ellenőrzött és koordinált keretek között, a munkatársak ugyanis mindössze kézbe vettek teljesen feltöltött telefonokat, majd nekiláttak telefonhívásokat lebonyolítani vele pontosan úgy, ahogy a való életben. A több mint 16 órányi üzemidő azonban ismeretlen körülmények között valósult meg, így nem tudni, hogy voltak-e olyan tényezők – megnövelt fényerő, többszöri kapcsolás –, melyek jobban terhelték az akkumulátort.

Más gyártóknál is van probléma

Természetesen nagyot téved, aki azt hiszi, hogy kizárólag az Apple az egyetlen, aki finoman fogalmazva másként számol el az üzemidővel, mint amit a legtöbb felhasználó a gyakorlatban ki tud hozni az egyes készülékekből. A Which? munkatársai több Android operációs rendszerrel dolgozó gyártó termékét is megvizsgálták, és ezek között szintén több olyan modellt találtak, ahol a valóság nem egyezett a hivatalos tesztadatokkal. A legjelentősebb eltérésekre a HTC készülékeinél bukkantak, ezáltal volt olyan modell, ahol folyamatos telefonhívás mellett 5 százalékkal rosszabb eredmények születtek, mint a gyártói ajánlás.

Mitől függ az akkumulátor teljesítménye?

„A fenti eredmények kapcsán nagyon fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az akkumulátor teljesítményét számos tényező befolyásolja, ezáltal ahogy egy autó sem teszi meg ugyanazt a távot kétszer pontosan ugyanannyi üzemanyaggal, egy okostelefon sem tud minden esetben hasonló eredményt produkálni egy töltéssel. A telefon használójának általános szokásai mellett például befolyásoló tényező lehet a kijelző fényereje, hogy milyen energiaigényes és mennyi applikációt futtatunk rajta, hogy milyen tevékenységeket folytatunk vele, milyen gyakran kell hálózatot keresnie, de a WiFi vagy a Bluetooth kapcsolatok sem éppen az akkumulátor kíméléséről híresek”. – jegyzi meg Nagy Gábor, az iSamurai garancián túli iPhone szerviz tulajdonosa.

Mindez csak azt támasztja alá, hogy a hivatalos gyártói ajánlásokat soha nem szabad figyelembe venni a vásárláskor, hiszen a hétköznapi használat során szinte biztos, hogy nem lehet hasonló eredményeket kihozni a telefonból. Sőt mi több, minél többször töltjük a készüléket, annál jobban csökken az akkumulátor teljesítménye, tehát kevesebb energiát tud majd eltárolni, így az üzemidő folyamatosan romlik. Egy mai átlagos okostelefon esetében 2 év az akkumulátorok normál élettartama, ezt követően jellemzően már érezhető a jelentősebb teljesítménycsökkenés, vagyis a gyártói üzemidő hosszabb távon még nehezebben tartható.

telefonguru.hu


Kapcsolódó információk

2017.11.25

Forradalom az akkumulátorok piacán

Két év az áttörésig? Kézzelfogható közelségbe került az akkumulátorok új generációja, ami – részben – megoldhatja az elektromos hajtású járművek […]

további részletek
2009.08.26

A Lenovo akkumulátorokat hív vissza

A Lenovo visszahívja egyes ThinkPadjeinek akkumulátorait. A visszahívásban a ThinkPad R60, R61, T60, T61, X60, X61 modellek érintettek, az alábbi […]

további részletek
2013.11.05

Az ingyen androidos alkalmazások reklámjai rettentően lecsapolják az akkumulátort

A Purdue Egyetem kutatása szerint az ingyenes alkalmazások, melyek reklámmal együtt érkeznek, az akkumulátor energiájának 75 százalékát is felemészthetik. Amennyiben […]

további részletek
2020.09.05

A Realme rákontrázott a gyorstöltésre: újdonságuk 3 perc alatt tölti 33 százalékra az akkumulátort!

Mindössze egyetlen nappal azt követően, hogy az Oppo bemutatta legújabb, 125W-os gyorstöltő berendezését, a Realme is bejelentkezett, hogy egy hasonló […]

további részletek