Sikerült megduplázni az akkumulátorok kapacitását

A 2012-ben az MIT (Massachusetts Institute of Technology) berkein belül indult SolidEnergy Systems úgy tűnik tényleg megtalálta az akkumulátorok Szent Grálját, és ismét felvirrad a lítium fém akkumulátorok hajnala. A trükk abban rejlik, hogy az eddig használatos anódot lecserélték egy vékony, nagy energiájú, nagy ionsűrűségű lítium-fém fóliára, ezáltal nagyobb kapacitást sikerült elérni. Bár ez így egyszerűen hangzik, egyáltalán nem volt az, Qichao Hu, a vezető kutató elmondása szerint, mi pedig megígérjük, hogy hamarosan nagyobb terjedelemben, részletesebben is foglalkozunk az akkumulátor-technológiával.

Igaz, hogy a töltés növekedése mindössze 10%, a fajlagos kapacitás azonban jóval nagyobb, ráadásul az új technológia feleakkora térfogatú eszközzel érte el ezt az eredményt. Vagyis ha ugyanakkora akkumulátort készítenek a felhasználásával, kétszeres üzemidőt nyújt, kerüljön bármilyen kütyübe.

A terv már nem a sci-fi kategóriába esik, az első prototípust még tavaly mutatták be, kereskedelmi forgalomba még idén novemberben kerül, először drónokban. Mobileszközökben jövő év elején, elektromos autókban pedig várhatóan 2018-ra megjelenik. Ami a legszebb az egészben, hogy az új akkumulátorokat a már létező, lítium-ion gyártástechnológiában használatos felszerelésekkel és módszerekkel is létre lehet hozni, így a gyors elterjedés és visszafele-kompatibilitás is biztosra vehető. Remélhetőleg ez még csak a kezdet, és a további finomítások még kifacsarnak pár százalékot a módszerből, bár az ugrás így is hatalmas, megkockáztatom, hogy Nobel-díj esélyes.

pcguru.hu